Belgische Federale Overheid



Tentoonstelling voor blinden over lichaamsversiering

Datum: 15 maart 2011

'Het versierde lichaam' is een tentoonstelling met een beperkt aantal stukken, speciaal gemaakt voor slechtzienden en blinden. Hoewel deze tentoonstelling over lichaamsversiering openstaat voor iedereen, is ze toch in de eerste plaats bedoeld voor slechtzienden en blinden.

Daar waar mensen sterk verbonden zijn met hun gemeenschap of groep speelt sinds mensenheugenis en op alle continenten lichaamsversiering een belangrijke rol. Zij markeert verschillende fasen in het leven.

Het lichaam blijkt een volwaardige taal te zijn met een uitgebreide woordenschat en grammatica. Van de beschilderde lichamen van de Amazone-indianen, over de merkwaardige neussieraden van de Papoea's van Nieuw-Guinea en de uitgelengde schedels van Zuid-Amerikaanse volkeren tot de prachtige oorhangers van de Miao uit China ... Met tal van tekens, zichtbaar of verborgen, kunnen mannen en vrouwen hun verbondenheid met de wereld tot uiting brengen.

'Het versierde lichaam' loopt van vrijdag 18 maart 2011 tot zondag 28 oktober 2012 in het Jubelparkmuseum.
De tentoonstelling wordt georganiseerd met steun van Cera en de Koning Boudewijnstichting, meer bepaald het Elia Fonds en het Fonds Jeanne en Pierre Beeckman.

Meer informatie over 'Het versierde lichaam' vindt u op de website van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.