Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegevergadering van 8 maart 2011

Onderzoek nieuwe jongerenaccommodatie
Het college gaat de mogelijkheden voor een nieuwe jongerenaccommodatie onderzoeken.
Naast de locatie wordt gekeken naar de investeringskosten, het Programma van Eisen (PvE) en de beheer- en exploitatiemogelijkheden. Het PvE - waarin wordt omschreven aan welke eisen de nieuwe accommodatie moet voldoen - wordt samen met de jongeren en de jongerenwerker vastgesteld. Uitgangspunt voor het college is daarbij dat niet alle activiteiten mogelijk hoeven te zijn in het nieuwe jongerencentrum; voor grotere evenementen kan eventueel worden uitgeweken naar het nieuw te bouwen multifunctioneel cultureel centrum Elckerlyc.
Het college wil het onderzoek voor de zomervakantie afronden zodat de raad dit najaar een besluit kan nemen. In het onderzoek wordt ondermeer gekeken naar de mogelijkheden van:

* het voormalig KPJ-gebouw;

* permanente nieuwbouw aan de Bukkumweg, en
* semi-permanente nieuwbouw aan de Bukkumweg.

Wethouder De Blécourt:
'De jongeren zullen waarschijnlijk in de loop van 2012 het huidige jongerencentrum aan de Holstraat moeten verlaten. Op deze locatie is namelijk woningbouw gepland. Het college vindt het onwenselijk dat de jeugd âdakloosâ wordt en start daarom nu met een onderzoek naar nieuwe huisvestingsmogelijkheden. Ook de mogelijkheden voor de tijdelijke situatie worden bekeken.
Daarnaast wordt ook de jongerenontmoetingsplaats (JOP) aan de Slibbroek in het onderzoek betrokken. De JOP is namelijk toe aan een opknapbeurt. We laten bekijken wat het beste is: de JOP op de huidige plaats opknappen of er een realiseren op de nieuwe locatie van het jongerencentrum'.

Starterslening en grondprijzen starters
Het college stelt de raad voor vanaf 15 april 2011 alleen starters in de lopende collectieve startersprojecten de Welder, Brouwershof en Loosche Akkers nog de gelegenheid te bieden een aanvraag om een starterslening in te dienen.
Het budget is namelijk te beperkt om nog meer startersleningen te verstrekken. Oorzaak daarvan is dat provincie en rijk hun bijdragen hebben stopgezet waardoor alle kosten voor startersleningen ten laste komen van de gemeente.
Om de - vermoedelijk in totaal 25 - aanvragen vanuit de drie lopende startersprojecten te kunnen inwilligen moet het oorspronkelijk budget van ⬠1,2 miljoen euro worden verhoogd met ± ⬠900.000,-. Het college vindt het niet verantwoord om dit budget nog verder te verhogen.
Om starters toch tegemoet te komen, stelt het college voor de grondprijzen voor starters deze raadsperiode te bevriezen.

Sinds oktober 2008 kent de gemeente Hilvarenbeek de SVN starterslening. Dit is een regeling waarmee starters op de woningmarkt in Hilvarenbeek bovenop de eerste hypotheek - onder voorwaarden - een aanvullende lening kunnen krijgen voor de aankoop van een woning of bouwkavel. Tot mei 2010 werd deze lening voor de helft gefinancierd door rijk en provincie. Toen het rijksbudget uitgeput was, stonden gemeentes voor de keuze om de regeling met eigen middelen in stand te houden. De raad besloot in juli 2010 om ook zonder rijksbijdrage de starterslening te blijven voortzetten, weliswaar in een versoberderde vorm.

Â