Nieuwe stimulans voor verbetering inzetbaarheid ouderen

Persbericht van Verbond van Verzekeraars / Boaborea

Een periodiek onderzoek naar de inzetbaarheid van werknemers kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van arbeidsparticipatie tot op hogere leeftijd, en ook aan het terugdringen van het ziekteverzuim.
Vanuit die overtuiging hebben het Verbond van Verzekeraars en de brancheorganisatie voor werk, loopbaan en vitaliteit Boaborea een compacte handreiking ontwikkeld, die het gebruik van inzetbaarheidsonderzoek toegankelijker moet maken voor geïnteresseerde werkgevers en werknemers.

Deze handreiking 'Niemand buitenspel' werd vandaag aangeboden aan de projectleider 'duurzame inzetbaarheid' van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Sonja Bleuland van Oordt-Dröge. Speciale gast was tennisster viervoudig wereldkampioen gehandicaptensport Esther Vergeer, die volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond zelf de belichaming is van optimale inzetbaarheid. Weurding: "Esther is voor heel veel mensen in Nederland een lichtend voorbeeld. Haar handicap heeft haar niet belet de absolute top te bereiken en ook buiten de wereld van de sport zich verder te ontplooien." Verzekeraars werken graag mee aan maatregelen die leiden tot minder ziekte en arbeidsongeschiktheid, uit maatschappelijke betrokkenheid, vanwege de gunstige effecten op de premielast en omdat de sector met 60.000 werknemers zelf een van de grotere werkgevers is in Nederland.

In de handreiking worden betrokken partijen wegwijs gemaakt in het ruime aanbod van duurzame inzetbaarheidsonderzoeken en de daarmee samenhangende randvoorwaarden, afwegingen en kwaliteitseisen. Het thema inzetbaarheid is volgens Esther Vergeer terecht een 'hot issue'. "Je hoort veel over participatie en vergrijzing, maar volgens mij is het minstens zo belangrijk dat werknemers zich fit en happy voelen op hun werkplek. En dan is 'Niemand buitenspel' een titel die mij als sporter natuurlijk wel aanspreekt."
Om langer doorwerken mogelijk te maken en in te kunnen spelen op de behoeften van werknemers, is het voor werkgevers noodzakelijk inzicht te krijgen in de voorkeuren en mogelijkheden van de eigen werknemers. Belangrijk is niet alleen het uitvoeren van onderzoek. "Het is geen Libelletest die je één keer in de vijf jaar invult, de uitkomst bekijkt en dan weer overgaat tot de orde van de dag", aldus John van Hoof van Boaborea. "Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers vooraf goed nadenken en bespreken wat doel en randvoorwaarden zijn én wat de mogelijkheden zijn om uitkomsten van onderzoek op te pakken door de werknemer, maar ook op afdelings- en organisatieniveau." Een meerderheid van de werknemers (63 procent) is bereid aan een inzetbaarheidsonderzoek mee te werken, blijkt uit een recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK, dat werd verricht in opdracht van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).
Op de vraag of men aan een inzetbaarheidstest mee zou willen doen, zijn de medewerkers die al eerder aan zo'n test hebben deelgenomen, positiever dan de medewerkers die zo'n test nooit hebben gedaan. 82 procent van de medewerkers die al ooit aan een inzetbaarheidstest hebben deelgenomen, wil wel (weer) mee doen aan een dergelijke test als het hun aangeboden wordt. Een eerder onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Delta Lloyd toonde aan dat met het vroegtijdig signaleren van klachten het ziekteverzuim in het midden- en kleinbedrijf flink is terug te dringen. Een bedrijf tot vijftig werknemers kan zo per jaar gemiddeld 2.800 euro besparen door het vroegtijdig signaleren van klachten die samenhangen met onder andere een te hoge werkdruk, de (geestelijke) gezondheid van werknemers en een disbalans tussen werk en privé.




Razende Robot Reporter