Nederlandse Vereniging van Journalisten

Nederlandse verslaggevers weg uit Japan

dinsdag 15 maart 2011

Diverse media hebben besloten hun verslaggevers en cameraploegen weg te halen uit Japan. Ze willen geen risico's lopen door de dreiging van de kerncentrale van Fukushima. Ook de slechte omstandigheden waaronder de journalisten moeten werken, spelen mee. De NOS heeft besloten zijn twee verslaggevers, een producer en een cameraman weg te halen uit Japan. Dat heeft plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws laten weten. Gelauff: "Geen enkel verhaal is een collega waard." Ook RTL heeft die plannen, zo meldt RTL-correspondent Marije Vlaskamp via Twitter. Journalist Kjeld Duits (die onder meer werkt voor Trouw en Wereldomroep) blijft wel. Hij woont al jaren in Japan. Hij gaat alleen wel naar een schiereiland op ruim 300 km afstand van de centrale.

China-correspondent van de NOS Wouter Zwart, die zich sinds afgelopen weekeinde in Japan bevond, vertrok in de nacht van maandag op dinsdag al samen met de cameraman en producer vanaf een luchthaven in het noorden van het land. Verslaggever Joan Veldkamp vliegt dinsdag terug naar China vanuit Tokio.

RTL Nieuws wil ook dat verslaggever Jaap van Deurzen met zijn cameraman en producer en China-correspondente Marije Vlaskamp zo snel mogelijk het land verlaten. "We kunnen de veiligheidsrisico's niet voldoende inschatten", aldus adjunct hoofdredacteur Pieter Klein. De vluchten vanuit Tokio zitten dinsdag echter al vol. RTL Nieuws liet Van Deurzen en zijn ploeg maandag al via een omweg terugrijden vanuit het door de tsunami getroffen rampgebied naar Tokio. Daar zijn ze dinsdagochtend aangekomen. Ook Vlaskamp, die in de buurt van de kerncentrale was, gaat hierheen.

Ook EenVandaag-verslaggever Henk van de Aa probeert het rampgebied te verlaten. Hij vertrekt als het goed is woensdag met het vliegtuig, tickets zijn gekocht. De ploeg heeft nog een tankstation gevonden waar ze konden tanken. Zonder die benzine hadden ze niet genoeg gehad om bij het vliegveld te komen, zo blijkt uit zijn blog.

Een woordvoerder van NRC Handelsblad zei dinsdag dat Indonesiëcorrespondent Elske Schouten zich nog in Japan bevindt. "We hebben vandaag nog geen contact met haar gehad en bekijken de situatie van uur tot uur." Volgens de zegsman zit Schouten op een veilige plek in het noorden van het land. "Als ze terug wil, kan dat natuurlijk."

Ook buitenlandse verslaggevers beginnen het gebied te verlaten. De Amerikaanse journalist Anderson Cooper meldt via Twitter uit veiligheidsoverwegingen te vertrekken.