GroenLinks sanctionering begrotingstekort over aan Europa Grote tekst

Ministers dragen sanctionering begrotingstekort over aan Europa

Dinsdag 15 maart 2011, 16:26u - Bas Eickhout

Brussel, 15 maart 2011 - De EU-ministers van Financiën zetten vandaag hun lijn uit voor onderhandelingen met het Europees Parlement over scherpere controle van de EU op de begrotingen en economische ontwikkeling van EU-landen. GroenLinks stelt dat de hervormingen nog niet toereikend zijn om de economische problemen op te lossen, maar is positief over deze belangrijke eerste stap.

Eickhout: "Het stabiliteitspact dat tot nu toe niet functioneerde wordt hiermee flink aangescherpt. Jarenlang lag de controle bij de 27 regeringen. Als 27 kalkoenen bepaalden ze wie als eerste straf kreeg voor Kerst. Ze kakelden veel, maar kwamen natuurlijk nooit tot een besluit. Ik ben blij dat ze hebben ingezien dat dit niet langer kan. De Europese Commissie zal begrotingen controleren en sanctioneren wanneer nodig."

De sancties die de Commissie mogelijk op gaat leggen kunnen volgens dit nieuwe systeem alleen ongedaan gemaakt worden als een ruime meerderheid van de lidstaten zich hiertegen uitspreekt. De problemen zullen ook eerder aangepakt kunnen worden stelt Eickhout: "Het nieuwe stabiliteitspact zal landen in een eerder stadium corrigeren als begroting of schuld uit de hand lopen omdat de Commissie niet zo lang zal wachten als de lidstaten nu bij Griekenland hebben gedaan."

Naast aanscherping van het bestaande Stabiliteits- en Groeipact werden ministers het eens over een nieuw mechanisme dat gaat controleren of er te grote verschillen ontstaan tussen de economieën van de eurozone. Een land met een tekort of overschot op de handelsbalans zou dan bijvoorbeeld ook door de EU gecorrigeerd worden.

"Een bredere controle van macro-economische ontwikkelingen is cruciaal voor een stabiele munt. Maar het succes ervan staat of valt bij de naleving ervan. Met het voorstel van de ministers van Financiën kunnen landen eventuele sancties hier nog te makkelijk ontlopen omdat ze zelf betrokken zijn bij het besluit over die sancties. Die bevoegdheid zou daarom bij de Europese Commissie moeten liggen. Het Europees Parlement zal hierop inzetten in de onderhandelingen met de ministers."

Eickhout benadrukt dat deze Europese hervormingen nog niet toereikend zijn om de zware economische problemen in de EU het hoofd te bieden: "Aanscherping van begrotingscontrole moet hand in hand gaan met Europese maatregelen die inkomsten genereren. De financiële sector moet gaan meebetalen via een transactietaks en er zijn stappen voorwaarts nodig in het Europees afstemmen van belastingen."