Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

15 maart 2011, 14.32 uur

Militairen van de landmacht en de marine hebben in het Mallebos bij Spijkenisse gezocht naar de sinds augustus vermiste Farida Zargar. De grote actie, in samenwerking met de politie en het Nederlands Forensisch Instituut, duurde twee dagen. Het lichaam van de vrouw is niet gevonden, wel haar sleutelbos, die wordt onderzocht op sporen.
Bommen worden vervoersgereed gemaakt na verwijderen ontstekingsmechanisme. (Foto: ministerie van Defensie)

Militaire assistentie onderzoek Sint Maarten Bemanningsleden van het marineschip Hr. Ms. Rotterdam hebben vorige week gezocht naar bewijsmateriaal op Sint Maarten. Ze bekeken verschillende plaatsen waar mogelijk een ernstig misdrijf heeft plaatsgevonden. Ze ondersteunden daarmee de lokale politie en stonden onder leiding van de hoofdofficier van justitie. Daarnaast maakten 9 rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee, op verzoek van de korpschef van Sint Maarten, deel uit van het onderzoeksteam.

EOD ruimt brandbommen
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de afgelopen periode op Vliegbasis Leeuwarden 2 brandbommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. De 250-ponders werden aangetroffen tijdens voorbereidend bodemonderzoek voor drainage. Daarnaast heeft de EOD in een bos bij Venlo een handgranaat geruimd.

De Ruyter escorteert sleepboten Hr. Ms. De Ruyter heeft de afgelopen periode 2 sleepboten met Nederlandse bemanning geëscorteerd op weg naar het Suezkanaal. De twee sleepboten waren kort daarvoor aangevallen door piraten. Deze aanval was niet succesvol.

Operaties in het buitenland:

Generaal Peter van Uhm, luitenant ter zee Yvonne Niersman, luitenant-ter-zee Martin Streefland en sergeant Bas Burger tijdens de persconferentie op vliegbasis Eindhoven (foto: ministerie van Defensie).

Vrijgelaten militairen weer thuis 3 bemanningsleden van de Lynx-helikopter die in Libië werden vastgehouden, zijn zaterdag geland op Vliegbasis Eindhoven. De bemanning werd 12 dagen vastgehouden in Libië toen zij een evacuatievlucht uitvoerde naar de Libische havenplaats Sirte. Na intensief diplomatiek overleg zijn ze vrijgelaten.

Nederlandse F-16's extra ingezet In de periode van 10 tot 15 maart hebben de Nederlandse F-16's in Afghanistan extra uren gevlogen vanaf Kandahar Airfield. Door het wisselen van Amerikaanse en Belgische vliegtuigen was er binnen de ISAF-missie behoefte aan extra inzet van coalitiepartners.

Raketaanvallen
Kandahair Airfield en de International Zone in Bagdad zijn de afgelopen periode doelwit geweest van raketaanvallen. Kandahar werd tweemaal bestookt, op Bagdad werd een raket afgevuurd. Aan Nederlandse zijde was geen sprake van personele of materiële schade.

Komende periode:

Hr. Ms. Middelburg op zoek naar vermist visserstrio De mijnenjager Hr. Ms. Middelburg wordt momenteel ingezet bij de zoektocht naar drie vermiste bemanningsleden van het vissersschip Nieuwpoort 28. Deze garnalenkotter kapseisde op 1 maart in internationale wateren op ruim twintig kilometer van het Franse Duinkerke.

Hr. Ms. Tromp vaart richting operatiegebied Het marinefregat Hr. Ms. Tromp passeert woensdag het Suezkanaal. Daarna vaart het door richting het Somali Basin waar het gaat deelnemen aan de NAVO-antipiraterij-operatie Ocean Shield. Hr. Ms. De Ruyter, die door de inzet van de Tromp voor de Libische kust een maand langer deelnam aan Ocean Shield, wordt dan afgelost.

Missiegebied uitgelicht:

Militairen van het DE tijdens het eerste appel (foto: ministerie van Defensie).

Afghanistan
In de loop van dit jaar begint Nederland de geïntegreerde politietrainingsmissie (GPM) in de Afghaanse provincie Kunduz. Momenteel werkt daar al een Nederlands team dat contacten onderhoudt met bondgenoten en details uitwerkt voor de GPM. Binnenkort reizen de kwartiermakers ook af richting Kunduz. Dit zogenoemde Deployment Element (DE) gaat bezig met alle voorbereidingen zodat de politiemissie direct na aankomst aan de slag kan.

De Nederlandse inbreng in Noord-Afghanistan bestaat straks onder meer uit de Air Taskforce (ATF), die van Kandahar verhuist naar Masar-e-Sharif, een Europese politiemissie (EUPOL) voor de training van het hogere politiekader en een marechausseetaak voor de basistraining van politieagenten in Kunduz. Als de Afghaanse rekruten daar de basisvaardigheden onder de knie hebben, stromen ze door naar de praktijktraining, waarbij ze `in het veld' hun bekwaamheden aanscherpen. Daar ligt direct de voornaamste opdracht voor de landmachtmilitairen in Kunduz. De zogenoemde Police Training Group (PTG) gaat het Police Operational Mentor and Liaison Teams (POMLT) begeleiden en ondersteunen tijdens de aanvullende training van de Afghaanse agenten

"Het wordt een heel andere missie dan in Uruzgan", zegt luitenant-kolonel Douglas Broman, hoofd formatietraining bij de directie Training & Operaties van de landmachtstaf. "Onze militairen gaan zij aan zij werken met de mensen van de Koninklijke Marechaussee." In de POMLT's werken infanteristen van de landmacht en trainers van de KMar direct samen. Broman: "De infanteristen worden ook als trainers beschouwd, ze zijn er niet alleen voor de beveiliging. De commandant van elke POMLT wordt een opperwachtmeester van de marechaussee. Vanaf het opwerktraject tot aan het einde van hun missie werken de teamleden samen.

Evenals bij eerdere Nederlandse bijdragen wordt de bijdrage in Kunduz gekenmerkt door een herkenbare eigen strategie. Waar de focus tot nu toe vooral lag op de groei van het aantal politieagenten, is het nu tijd voor een kwaliteitsslag. Nederland wil daar een stuwende kracht in zijn en zet in op een uitbreiding van de duur van de basis- en aanvullende training naar in totaal 18 weken. Gedurende de cursus is er extra aandacht voor mensenrechten, vrouwen- en kinderrechten en integriteit. Nederlandse trainers zien erop toe dat die elementen prominent aan de ervaring wordt toegevoegd.

De basistraining wordt verlengd van 6 naar 8 weken. Hierna volgt volgt een praktijkbegeleiding door Police Operational Mentor and Liaison Team (POMLT's), een intensieve praktijkbegeleiding van minimaal 5 maanden waarin ook in totaal 10 weken zijn verdisconteerd. Deze 10 weekse periode vormt een aanvulling op basisopleiding en vindt plaats op een veilige locatie.

Duitsland is de lead nation en werkt in de provincie Kunduz volgens dezelfde benadering als Nederland in Uruzgan hanteerde. Binnen de relatief veilige gebieden is de veiligheid vooral in handen van de Afghan Uniformed Police. De Nederlandse activiteiten gaan zich richten op de provincie Kunduz, te beginnen in de stad Kunduz en de directe omgeving. Daar is civiel politieoptreden en begeleiding van de Afghaanse civiele politie goed mogelijk en zinvol. Vervolgens waaiert Nederland gaandeweg uit naar de andere districten van de provincie. De Nederlandse regering gaat ervan uit dat de Nederlandse trainers en begeleiders tot halverwege 2014 hun taak ten volle kunnen uitvoeren. Zo kan Nederland bijdragen aan de kwaliteitsverbetering in het Afghaanse transitieproces naar zelfstandigheid.