Oranjefonds



Project van de week: Stichting Vrienden van de Grote Kerk, Schermerhorn

De Gemeente Schermer bestaat uit een aantal kleine kernen. De bewoners ervaren na het verdwijnen van voorzieningen zoals de lokale supermarkt en de buslijn een groeiend gebrek aan samenhang. Een aantal verenigingen slaat nu de handen ineen om een gezamenlijk theaterstuk te produceren. Kunst als middel tot meer samenhang in de buurt. Het Oranje Fonds steunt met EUR 20.000,=.

De Stichting Vrienden van de Grote Kerk in Schermerhorn bevordert culturele activiteiten in het kerkgebouw. De kerk die sinds 10 jaar volledig gebruikt wordt als multifunctionele ontmoetingsruimte bestaat precies 375 jaar.

De Pinksterblom
Dit jubileum wordt aangegrepen om samen met het brede verenigingsleven in de dorpen van de gemeente Schermer (5.000 inwoners, nabij Alkmaar) het locale historische toneelstuk De Pinksterblom in een moderne uitvoering op te voeren.

Samenhang
De reden is dat men een groot gebrek aan samenhang constateert in deze gemeente die uit een aantal kleinere kernen bestaat. Zelfs de busverbinding en de kleine Spar supermarkt zijn hier verdwenen en veel mensen leven in hun eigen kleine cirkeltje, bijv. in de ene nieuwbouwwijk van het dorp, zonder dat men elkaar kent.

Jong en oud
Het stuk is voor het laatst in 1969 uitgevoerd en de oude bewoners vertellen nog van het feest van het gezamenlijk oefenen en uitvoeren van de Pinksterblom en het organiseren van de bijbehorende optochten door de dorpen. Deze samenhang wil men met dit project opnieuw tot stand brengen voor de inmiddels jongere bevolking.

Betrokkenheid
Het is het doel om zoveel mogelijk mensen en verenigingen te betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering, bijv. in de kostuums, decor, muziek, catering en de uitvoering van het toneelstuk zelf. Er is inmiddels veel enthousiasme voor in het dorp.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>