Woonbond


15-03-2011 Verkoop Koopgarantwoningen stijgt ook in 2010

Het aantal verkochte woningen met Koopgarant is in 2010 met bijna 30 procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Ongeveer 160 woningcorporaties verkochten het afgelopen jaar 6.700 woningen als Koopgarantwoning. Dat blijkt uit cijfers die stichting OpMaat deze week publiceerde.

Handen houden huis van eurobiljetten vast Bij Koopgarant wordt een huis met korting (mogelijk tot 49 procent) aangeboden, meestal door een woningcorporatie. Die houdt het recht om de woning terug te kopen waarbij dan winst of verlies worden gedeeld over koper en corporatie. In 2008 verkochten corporaties 2800 woningen met Koopgarant: in 2009 5200.

Verkoop dankzij hoge korting

De toename van het aantal verkochte Koopgarantwoningen, wijkt af van de rest van de woningmarkt, waar de verkoop is gestagneerd. Opmerkelijk was de forse groei van de verkoop van het aantal bestaande huurwoningen. Deze worden zowel door zittende bewoners als door starters op de koopmarkt gekocht. De toename valt te verklaren door de crisis: omdat corporaties steeds minder woningen verkopen op een `normale' manier, bieden zij hoge kortingen. De verkoop met korting is nu eerder regel dan uitzondering.

Steen om de nek

Marja Elsinga, hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft, spreekt over een `steen om de nek' van corporaties, omdat zij met Koopgarant verplicht zijn om een woning binnen drie maanden terug te kopen als de nieuwe eigenaren de lasten niet meer kunnen dragen. `En daarvoor moet wel geld zijn', zegt Elsinga in Trouw (14 maart 2011).

Verkwanselen

De Woonbond noemt de toenemende verkoop onder Koopgarant het verkwanselen van het maatschappelijk vermogen van corporaties. Woordvoerder René van Genugten zegt in het artikel in Trouw dat de verkoop ten koste gaat van de betaalbare huurwoningenvoorraad en dat `tien procent korting wel genoeg is.'

Nieuwbouw en bestaande woningen

De 6.700 woningen die in 2010 verkocht werden, bestonden voor een kleine 40 procent uit nieuwbouw. Deze 2.500
Koopgarant-nieuwbouwwoningen vormen een belangrijk aandeel in de totale nieuwbouwproductie. In vergelijking met andere jaren verkochten corporaties in 2010 veel meer bestaande woningen met Koopgarant. Werden er in 2009 nog 2.700 bestaande woningen verkocht, in 2010 nam dit toe tot ruim 4.000, een stijging met 50 procent.

Stichting OpMaat biedt woningcorporaties en ontwikkelaars begeleiding bij koop- en huurvormen zoals Koopgarant en Te Woon. Uit een inventarisatie van Stichting OpMaat onder haar 160 licentiehoudende corporaties en beleggers, blijkt dat momenteel 125.000 woningen met Koopgarant worden aangeboden