Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Apotheek Smilde wint FPZ prijs 2011

Apotheker helpt medicijnvergiftiging bij kinderen voorkomen

Jaarlijks komen 1400 kinderen van 0 tot 4 jaar in het ziekenhuis door vergiftiging. Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door medicijnvergiftiging. Verder staan tabak, alcohol, wc-verfrisser, bleekwater, waspoeder en andere schoonmaakmiddelen hoog op de gevarenlijst. Apotheek Smilde bedacht een eenvoudige en doeltreffende oplossing. Het initiatief is door de beroepsgroep van apothekers beloond met de jaarlijkse Farmaceutische Patiëntenzorgprijs.

Kinderen stoppen snel iets in hun mond
Kinderen tussen de 0 en 4 jaar stoppen van alles in hun mond. Dat hoort bij de leeftijd. Ouders letten erop dat hun kinderen geen verkeerde spullen in hun mond stoppen, toch gaat het nog vaak mis. Kinderen pakken geneesmiddelen van hun ouders en belanden zo met een medicijnvergiftiging in het ziekenhuis belanden. Niet iedereen is ervan op de hoogte hoe belangrijk het is om medicijnen buiten het bereik van jonge kinderen te bewaren.

Het winnende project
Het winnende project is simpel van opzet. De apotheek heeft een `thuischeck' ontwikkeld voor ouders met jonge kinderen. Aan de hand van de thuischeck wordt er gesproken met de ouders als ze in de apotheek komen. Op die manier kunnen apotheekmedewerkers ouders helpen om het gevaar van medicijnen voor hun kinderen direct te onderzoeken in hun eigen huis. Ouders waarderen deze extra service. Ruim tweederde heeft al stappen ondernomen om de gevaren in en om het huis in te dammen.

De Farmaceutische Patiëntenzorg-prijs
De Farmaceutische Patiëntenzorg-prijs wordt jaarlijks uitgereikt met als doel apothekers te stimuleren en te ondersteunen bij het verlenen van farmaceutische patiëntenzorg. De prijs is een initiatief van de KNMP en GlaxoSmithKline. Van de prijswinnende projecten is een uitgebreide beschrijving te vinden op de KNMP website.

Voorbeeldfunctie
De KNMP deelt de ambitie van Apotheek Smilde om het aantal ziekenhuisopnamen van jonge kinderen als gevolg van medicijnvergiftigingen terug te dringen. De KNMP zal de werkwijze van de apotheek Smilde dan ook warm aanbevelen bij andere apothekers in Nederland.