Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Steden beslaan slechts 2% van het aardoppervlak, maar leggen beslag op 75% van alle hulpbronnen

Een derde van de wereldgraanoogst wordt aan vee gevoerd

Een derde van al het eten dat we kopen, gooien we weg

WAAROM?

Hoe ver zijn we verwijderd van het voedsel op ons bord? Wat is de impact van de moderne voedselproductie op onze planeet? Architect en auteur Carolyn Steel toont in De hongerige stad hoe de relatie tussen voedsel en steden ons leven bepaalt. Ze schetst een helder beeld van de enorme effecten van de moderne voedselproductie op onze planeet en op ons leven, en verschaft inzicht in hoe het zo gekomen is en hoe we verder moeten. De Nederlandse vertaling van deze veelbesproken internationale bestseller ligt vanaf 15 maart in de boekhandel. Deze week is Carolyn Steel in Nederland en is er ruimte voor persinterviews.

()

De hongerige stad

Hoe voedsel ons leven vormt
Carolyn Steel

Nederlandse editie | ISBN 978-90-5662-805-5 | ¤ 19,95 | Verschijnt 15 maaart 2011 Paperback | Geïllustreerd (zw/w) | 384 pagina's | Formaat: 17 x 24 cm | Vormgeving: Riesenkind

NAi Uitgevers brengt i.s.m. InnovatieNetwerk (een initiatief van het Ministerie van EL&I) de Nederlandse vertaling uit van Carolyn Steel's veelbesproken 'Hungry City' (2008). Vertaald door Vertaling en tekstredactie Taal & Teken vof. Deze Nederlandse editie kwam mede tot stand op initiatief van Stroom Den Haag, centrum voor beeldende kunst en architectuur, vanuit het programma 'Foodprint. Voedsel voor de stad'.

De relatie tussen voedsel en steden speelt een fundamentele rol in ons dagelijks leven. Voedselproductie is niet alleen bepalend voor de inrichting van het platteland, maar beïnvloedt ook het ontstaan en de groei van steden en via die steden ons leven. Toch zijn maar weinig mensen zich bewust van dit proces. We vragen ons zelden af hoe ons eten eigenlijk op ons bord komt.

De hongerige stad onderzoekt hoe de moderne voedselproductie de balans van het bestaan heeft verstoord en laat zien dat we een eeuwenoud probleem nog steeds niet hebben opgelost. Toch vormt dàt probleem de kern van een heleboel andere problemen van deze tijd, van overgewicht en de onverbiddelijke opkomst van de supermarkten tot en met de vernietiging van de natuur. Van het land (en de zee) naar markt en supermarkt, van keuken naar eettafel, van vuilnisbelt naar recycling ­ Carolyn Steel reist ons voedsel achterna, waarbij ze in elk stadium van de voedselcyclus ingaat op historische achtergronden en actuele problemen.

()

Carolyn Steel
Carolyn Steel is architect, docent en schrijver. Sinds haar afstuderen aan de universiteit van Cambridge combineert ze een praktijk als architect met het geven van colleges en het doen van onderzoek naar het alledaagse leven in steden. Ze doceert aan werkgroepen Stedelijk Ontwerpen aan de London School of Economics, de London Metropolitan University en de universiteit van Cambridge, waar haar collegereeks 'Food and the City' vast onderdeel vormt van het lesprogramma. Steel werkt als non-executive director bij het architectenbureau Cullum and Nightingale, is 'Rome scholar' geweest bij de British School in Rome, spreker op TEDGlobal en heeft voor de BBC het televisieprogramma 'One Foot in the Past' gepresenteerd. Daarnaast is ze regelmatig als gastdocent verbonden aan de leerstoelgroep Rurale Sociologie van de Universiteit van Wageningen. Ze schrijft voor allerlei publicaties over voedsel en de stad en houdt zich nu vooral bezig met het verder ontwikkelen van haar sitopia-concept. Steel reist veel en geeft bijna wekelijks lezingen waarin ze met passie en humor verteld over haar werk en haar boek. Haar 'Hungry City' (2008) is wereldwijd een groot succes.

De hongerige stad is in 2006 bekroond met de The Royal Society of Literature Jerwood Award voor non-fictie (voor een nog niet gepubliceerd werk) en in 2008 uitgeroepen tot Boek van het Jaar van het bbc Food Programme. 'Een boek om van te smullen' ­ The Independent
>