Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, vrijdag 4 maart 2011


- persbericht -

Beloning en straf in de gezondheidszorg
Over de prijs van ongezond leven

Niet roken, niet drinken, niet vet eten maar veel bewegen en gezond eten. Verschillende adviezen aan de overheid zeggen dat een burger beloond moet worden voor gezond gedrag en gestraft moet worden voor ongezond gedrag.

Deze ontwikkeling vraagt om ethische reflectie. Moet je de burger belonen wanneer iemand zich gezond gedraagt en moet je iemand straffen die ongezond gedrag vertoont? Op dinsdag 15 maart discussiëren specialisten en geïnteresseerden in de Rode Hoed over de prijs van ongezond leven.

De burger moet meer verantwoordelijkheid dragen voor zijn eigen gezondheid. Maar is iedere burger wel in staat om een gezond leven te leiden? Is het niet een vorm van verkapte opvoeding? En komt ons principe van solidariteit niet onder druk te staan wanneer mensen moeten gaan betalen voor 'ongezond' gedrag? Hierover gaan in debat onder leiding van Inge Diepman:
* Marijn Aalders, fysiotherapeute Big Move Institute.
* Jaap van Binsbergen, huisarts en hoogleraar voedingsleer en huisartsgeneeskunde UMCN St. Radboud.
* Diana Monissen, voorzitter Raad van Bestuur De Friesland Zorgverzekeraar.
* Henriëtte Prast, hoogleraar persoonlijke financiële planning Tilburg, lid WRR (project 'Keuze, gedrag en beleid').
* Marian Verkerk, hoogleraar zorgethiek UMCG.
* Pieter Vos, psycholoog, algemeen secretaris Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg (RVZ).

Van wieg tot graf: Ethische dilemma's in de gezondheidszorg

In de zesdelige debatreeks Van wieg tot graf. Ethische dilemma's in de gezondheidzorg komen, de levensloop volgend, diverse thema's aan bod over de functie, visie en financiële aspecten van gezondheid, welzijn en zorg in Nederland. Door middel van een maatschappelijk debat proberen de Rode Hoed en ZonMw deze thema's onder een groter publiek onder de aandacht te brengen om burgers en politiek een mogelijkheid te bieden tot nieuwe en weloverwogen inzichten vanuit verschillende perspectieven.

Dit derde debat komt mede tot stand in samenwerking met het Centrum voor Ethiek en Gezondheid.

Data: 11 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 16 mei en 15 juni (slotdebat). Aanvang: 20.00 uur
Kaarten: ¤ 10,- en ¤ 9,- (CJP/studenten/Stadspas/65+); online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en 020 638 56 06.

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- einde persbericht -