Gemeente Heerenveen

bouw je anders

In Heerenveen bouw je anders

Heerenveen maakt het zelf bouwen van een eigen huis ook haalbaar voor mensen met een kleiner budget. De toekomstige bewoners vormen een bouwgroep en ontwerpen samen hun eigen huis of eigen bouwblok, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Voor geïnteresseerden die meer willen weten over deze bijzondere vorm van particulier opdrachtgeverschap organiseert de gemeente een informatieavond op dinsdagavond 15 maart in de openbare bibliotheek in Heerenveen.

Met bouwen in een bouwgroep geef je zelf je woning vorm. Zo kan het zijn dat in een blok van acht rijwoningen of appartementen, alle huizen verschillend zijn qua indeling, maar ook qua uiterlijk. Buurten die op deze manier zijn gerealiseerd, zijn daarom heel gevarieerd en hebben vaak een grote sociale betrokkenheid. Door samen met anderen te bouwen, kun je bovendien besparen op de bouwkosten.

Wethouder Siebenga: "In onze gemeente vinden veel mensen hun ideale woonomgeving. Daar zijn we - gezien de huidige stagnerende woningmarkt
- erg blij mee. We willen onze huidige en toekomstige inwoners zoveel mogelijk de ruimte geven om hun huis naar eigen wens te bouwen. Door bouwen in een bouwgroep te faciliteren, komen we tegemoet aan de grote diversiteit in woonwensen."

In de gemeente zijn daarom vijf locatiesaangewezen waar mensen zelf hun woning kunnen bouwen: Jubbega, De Akkers, Nieuwehorne, Gedempte Molenwijk en Skoatterwâld. De woonmogelijkheden gaan van `betaalbaar wonen (en werken) midden in het centrum tot `wonen aan groene lanen in een huis met een tuin'. Wonen in een rij of liever vrijstaand? Heerenveen biedt mogelijkheden voor starters, gezinnen, jong en oud(er)!

Vanuit de gemeente wordt een deskundige projectleider aangewezen die de bouwgroep faciliteert bij het ontwerp en de bouwaanvraag.

Wethouder Siebenga opent de informatie avond op dinsdagavond 15 maart om 20.00 uur in de bibliotheek. Tijdens de bijeenkomst wordt uitgelegd wat bouwen in een bouwgroep inhoudt. Bovendien worden de locaties in de gemeente toegelicht. De avond wordt afgesloten met een informatiemarkt, waar bezoekers hun vragen kunnen stellen aan ervaringsdeskundigen (mensen die zelf ervaring hebben met het bouwen van een woning in een bouwgroep) en deskundigen van de gemeente.