Raad van State


dinsdag 15 maart 2011
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Veghel om maatregelen te nemen tegen het gebruik van een perceel aan de Beukelaar als hockeyveld. De eigenaar van het perceel heeft in 2006 een kunstgrasveld van ongeveer 55 bij 30 meter aangelegd, compleet met een hek en veertien lichtmasten. Omdat het hek en de lichtmasten in strijd zouden zijn met de woonbestemming heeft het gemeentebestuur in 2007 een dwangsom opgelegd aan de eigenaar. Nadat de eigenaar het hek en de lichtmasten had verwijderd, was naar de mening van het gemeentebestuur een einde aan de overtreding gemaakt. Een man uit Veghel bestrijdt dat. Hij vindt dat het kunstgrasveld met deze omvang, compleet met belijning en doelen niet in overeenstemming is met de woonbestemming. Hij wil daarom dat het gemeentebestuur nog een keer optreedt tegen het kunstgrasveld. Het gemeentebestuur heeft dat echter geweigerd omdat het hockeyveld gelijk te stellen is met een speelvoorziening in een tuin en dus zou passen binnen de woonbestemming. De man is het daar niet mee eens en komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in juli 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201008248/1)

13.00 uur

(Deze zaak is op 11 maart jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch om de milieuvoorschriften voor de Bossche Container Terminal (BCT) aan te passen. BCT ligt op het industrieterrein Rietvelden-Ertveld. Het bedrijf had om een aanpassing van de milieuvoorschriften gevraagd omdat het meer containers op het terrein wil opslaan en daarnaast ook een extra terrein in gebruik wil nemen als containerterminal. Om dit mogelijk te maken moeten de geluidsvoorschriften verruimd worden. Het gemeentebestuur heeft dit geweigerd omdat het bedrijf op een industrieterrein ligt met een vaste geluidszone. Volgens het gemeentebestuur is de geluidsbelasting van het industrieterrein op dit moment al te hoog en kan daarom geen toestemming worden gegeven voor een verdere uitbreiding, en dus vergroting van de geluidsbelasting. Het bedrijf meent dat het gemeentebestuur met een geluidsreductieplan op grond van de Crisis- en herstelwet wel toestemming had kunnen verlenen voor de uitbreiding van de terminal. De gemeente zou daar onterecht geen gebruik van hebben gemaakt. Daarom komt het bedrijf in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201009203/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Oldambt om maatregelen te treffen tegen de aanleg van een testfaciliteit in de buurt van de Boneschans tussen Bad Nieuweschans en Oudeschans. De Stichting IJkdijk is in 2008 begonnen met het testen van technologie die kan bijdragen aan het beheer en onderhoud van dijken. Een aantal omwonenden wil dat de gemeente de werkzaamheden van de stichting stillegt omdat die in strijd zouden zijn met het bestemmingsplan. Volgens de gemeente ligt alleen de toegangsweg naar de testlocatie binnen het grondgebied van de gemeente Oldambt, en ligt de testlocatie zelf binnen de gemeente Reiderland. Weliswaar is de toegangsweg in strijd met het bestemmingsplan aangelegd, maar volgens de gemeente wordt die weg gelegaliseerd in een nieuw bestemmingsplan. De omwonenden zijn het niet eens met de weigering door het gemeentebestuur en komen daarom in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Groningen verklaarde in juli 2010 een eerder beroep ongegrond. (zaaknummer 201008274/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zutphen van het bestemmingsplan 'Hart van de Wijk Waterkwartier'. Het plan heeft betrekking op de wijk Waterkwartier ten zuidoosten van de binnenstad van Zutphen. Het gebied wordt in het noorden begrensd door de Vijfmorgenstraat en aan de zuidzijde door de Troelstralaan. In het westen vormt de bebouwing langs de Emmerikseweg de grens van het plangebied. De oostgrens wordt gevormd door de Tak van Poortvlietstraat, de Professor Piersonstraat en de Meester Th. Heemskerkstraat. Het plan maakt de herstructurering mogelijk van het winkelcentrum De Vijver. In de omgeving van het nieuwe winkelcentrum worden winkels, woningen en appartementen gebouwd. De Vereniging van Eigenaars gebouwencomplex Ruys de Beerenbrouckstraat, Troelstralaan en Tak van Poortvlietstraat komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de vereniging wordt de transportroute voor de bevoorrading van de winkels door het plan gewijzigd waardoor de bestaande woningen worden geconfronteerd met extra (geluids)overlast. Ook vreest de vereniging een verslechtering van de verkeersveiligheid als gevolg van de nieuwe transportroute. (zaaknummer 201006715/1)