NIBUD Persbericht

Nibud: Ruim 65.000 mbo-studenten hebben bijna 1.300 euro schuld

15 maart 2011

Eén op de zes mbo-studenten leent op dit moment geld. Gemiddeld hebben zij 1.265 euro schuld. Naast deze schuld laten schrikbarend veel mboers geld liggen. Bijna twee derde van de mbo-studenten krijgt geen zorgtoeslag en maakt nauwelijks gebruik van de belastingteruggaaf. Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, maakt zich zorgen om deze jongeren. Het instituut roept hen op slimmer met hun geld om te gaan en doet tegelijk een appèl op de mbo-docenten. Om de docenten te ondersteunen in het signaleren van problemen hebben het Nibud en Delta Lloyd Groep Foundation samen een gratis magazine voor docenten ontwikkeld.

550 euro aan fun-uitgaven

De gemiddelde mbo-student heeft zon 550 euro per maand te besteden. Dit gaat vooral op aan aan fun-uitgaven zoals vakantie, uitgaan, bellen en kleding. Daarnaast heeft één op de zes mboers flinke schulden. Dit bedrag is bij 16- en 17-jarigen nog niet zo hoog, maar wanneer de mboers ouder worden en uit huis gaan wonen, wordt die schuld gemiddeld 2.450 euro. Een op de vijf leners maakt zich regelmatig zorgen over deze schulden. Zorgen die voor deze kwetsbare groep volgens het Nibud helaas terecht zijn. Door de relatief lage lonen voor mbo-opgeleiden, kan terugbetalen vrij lastig worden.

Mboer laat 800 euro per jaar liggen

Slechts 40 procent van de mbo-studenten die recht hebben op zorgtoeslag, ontvangt dit ook daadwerkelijk. Dit betekent dat 145.000 18-plussers per jaar maximaal zon 800 euro laten liggen. Ook de belastingteruggave waarop mboers met kleinere baantjes vaak recht hebben, is slecht bekend. Ruim een kwart van de mboers weet niets van de mogelijkheid belasting terug te krijgen. Een gemiste kans volgens het Nibud, omdat de mbo-studenten hun inkomen daar aanzienlijk mee kunnen verruimen. Daarom roept het Nibud mbo-studenten op om aan te vragen waar ze recht op hebben. Ook ouders en docenten kunnen deze jongeren hier nadrukkelijker op wijzen.

Geld tekort

Tweederde van de mboers heeft ondanks de ruime inkomsten geld tekort, van de uitwonenden zelfs driekwart. Voor extra geld kloppen meiden vaker bij hun ouders aan en jongens gaan vaker extra werken. De student die de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgt, kiest bij een tekort aan geld het vaakst voor rood staan op de bankrekening. Zorgwekkend, omdat bij de meesten (71 procent) niet bekend is wat het rentepercentage bij roodstand eigenlijk is. En als ze het al denken te weten, geeft de helft daarvan een veel te laag rentepercentage aan.

Uitgaven

Aan zogenoemde fun-uitgaven wordt veel geld besteed. Zo gaat er bijna 130 euro per maand naar vrijetijduitgaven. Daarnaast wordt er veel aan de mobiele telefoon besteed, vooral door degenen (16 procent) die altijd over hun bundel heen bellen. De bellers die altijd over de belbundel heen gaan, betalen gemiddeld het dubbele voor hun belgedrag: 52 euro per maand. Voor de mboer die thuis woont, met relatief lage vaste lasten, is dit uitgavenpatroon geen probleem. Maar zodra hij op zichzelf gaat wonen, zal een groot deel van zijn inkomen opgaan aan het betalen van de woonlasten. De kans op financiële problemen is groot als hij zijn uitgavenpatroon niet op zijn nieuwe situatie aanpast. Het Nibud ziet hierin een rol voor de ouders, bijvoorbeeld door het vragen van kostgeld. Dit gebeurt nu nauwelijks: slechts 12 procent van de thuiswoners betaalt kostgeld.

Aan de slag

Het Nibud gaat de betrokken opvoeders ondersteuning bieden bij het veranderen van het financieel gedrag van de mboers. Hiertoe heeft het instituut samen met Delta Lloyd Groep Foundation een magazine ontwikkeld voor docenten in het mbo-onderwijs. Met herkenbare interviews, de meeste recente feiten en cijfers van het Nibud en praktische doorverwijsadressen, willen de twee instanties docenten motiveren alert te zijn op de financiële problemen bij hun studenten. Het magazine is gratis op te vragen via www.nibud.nl/mbomagazine. Alle ROCs krijgen het magazine deze week toegestuurd.

Achtergronden bij het onderzoek

Het onderzoek Mboers in geldzaken. Een onderzoek naar het financieel gedrag van mbo-studenten is uitgevoerd onder studenten in het middelbaar beroepsonderwijs, in de leeftijd van 16 jaar en ouder. De respondenten zijn geworven via het StudentenPanel van ResearchNed. Gedurende de maanden oktober, november en december 2010 konden de respondenten de vragenlijst online invullen. Dit resulteerde uiteindelijk in 2.357 bruikbare ingevulde vragenlijsten. De dataset is gewogen op de variabelen leeftijd, geslacht en leerweg.

Over Delta Lloyd Groep Foundation

Delta Lloyd Groep Foundation ondersteunt initiatieven die bijdragen aan financiële zelfredzaamheid en financieel bewustzijn in onze samenleving. Dat doet zij door projecten te steunen die kennis en kansen bieden aan kwetsbare groepen en door medewerkers van Delta Lloyd Groep in te zetten als vrijwilliger.

Lees het onderzoeksrapport 'Mbo'ers in geldzaken. Een onderzoek naar het financieel gedrag van mbo-studenten' (pdf)

Lees meer over het gratis magazine voor mbo-docenten
---