Gemeente Bronckhorst

Gemeente vraagt inwoners en verenigingen via persoonlijke brief mee te werken aan de toekomst van Bronckhorst

Verschillende bijeenkomsten en internetpeilingen staan op stapel

Hoeveel scholen zijn er straks nog in bijvoorbeeld Vorden of Steenderen? Gaan kinderen over tien jaar met de bus naar school? Waar gaan inwoners over een paar jaar sporten: in hun eigen dorp of in een andere plaats? Kan een vereniging wel blijven bestaan als er minder inwoners (en dus minder leden) zijn? Is er voldoende zorg voor mensen met een beperking? Kunnen we dit soort zaken anders organiseren, zodat de kwaliteit van wonen, werken en recreëren in Bronckhorst goed blijft of misschien zelfs beter wordt? De gemeente is ervan overtuigd dat inwoners daar goede ideeën over hebben.

Minder inwoners, minder geld De gemeente Bronckhorst wordt geconfronteerd met een aantal veranderingen. Het inwoneraantal neemt af en de samenstelling van de bevolking verandert (meer ouderen en minder jongeren). Dit betekent: . ruim 12% (ca. 5.000) minder inwoners in 2030
. 30% minder jeugd (0-14 jarigen) in 2020
. in 2025 is één op de drie Bronckhorsters 65 jaar of ouder! Tegelijkertijd moet de gemeente de komende tijd flink bezuinigen als gevolg van de economische recessie.

Voor de gemeente staat voorop dat Bronckhorst aantrekkelijk blijft voor alle (toekomstige) inwoners en dat de kwetsbare inwoners de juiste zorg krijgen. Daarvoor is de inzet nodig van iedereen die Bronckhorst maakt wat het is: inwoners, maatschappelijke organisaties, verenigingen, bedrijven en de gemeente.

Volop kansen!
Dit is het moment om samen te kijken naar wat in Bronckhorst nodig en mogelijk is. Daarom sturen we alle inwoners en verenigingen in de gemeente een brief met de uitnodiging om met ons mee te denken en samen de koers te bepalen voor een toekomstbestendig Bronckhorst. We organiseren de komende tijd een aantal bijeenkomsten en vragenrondes via internet (inwonerpanel). Alleen door het samen te doen, kunnen we ervoor zorgen dat het in onze gemeente goed wonen blijft, ook in de toekomst.

Op 22 maart is een bijeenkomst in Hummelo (Gouden Karper), op 4 april in Hengelo (gemeentehuis), op 5 april in Toldijk (Den Bremer), op 6 april in Zelhem (Witte Paard) en op 7 april in Vorden (Dorpscentrum). De avonden beginnen om 19.30 uur. Hier willen we graag met inwoners en verenigingen in gesprek. Het is voor ons handig om te weten hoeveel mensen er komen. Mensen kunnen zich daarom aanmelden via het aanmeldingsformulier dat bij de brief zit of via www.bronckhorst.nl op de Homepage onder Uitgelicht.

Naast deze bijeenkomsten voor inwoners en verenigingen, houdt de gemeente in de komende periode ook diverse gesprekken met dorpsbelangenverenigingen en maatschappelijke organisaties.

Digitaal meedoen
Inwoners kunnen ook vanuit huis met ons meedenken. We willen hen regelmatig vragen stellen. Dit doen we digitaal. Wie hier de komende tijd aan mee wil doen, verzoeken wij voor 1 april te mailen naar info@bronckhorst.nl onder vermelding van: Inwonerpanel Bronckhorst en hun naam en adres.

Hengelo (Gld), 14 maart 2011



Gemeente Bronckhorst