Vrije Universiteit Amsterdam

15 maart 2011

Onderwijscentrum VU ontwikkelt kennisbasis lerarenopleiders

Kennisbasis geeft overzicht van kennis voor lerarenopleiders

Het Onderwijscentrum van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft in nauwe samenwerking met de landelijke Vereniging van Lerarenopleiders in Nederland (VELON) een landelijke kennisbasis voor lerarenopleiders ontwikkeld. De kennisbasis is 14 maart gepresenteerd in aanwezigheid van staatssecretaris Halbe Zijlstra (OCW). Dat gebeurde op het congres van VELON.

Professionele kennis
De kennisbasis geeft een overzicht van de professionele kennis van een lerarenopleider zoals encyclopedische artikelen, praktijkvoorbeelden, vragen voor discussie en reflectie en suggesties voor verdere theoretische verdieping. Deze kennis is belangrijk voor de beroepsuitoefening en verdere professionele ontwikkeling van individuele lerarenopleiders. De kennisbasis kan ook worden gebruikt als referentie voor de verdere ontwikkeling van opleidingstrajecten voor lerarenopleiders.

Kwaliteit van leraren
Ruim 75 hoogleraren, lectoren, expert-lerarenopleiders en onderzoekers hebben inhoudelijk bijgedragen. Met de ontwikkeling van de kennisbasis lopen lerarenopleiders in Nederland internationaal voorop in het systematisch beschrijven van de gewenste kennis van lerarenopleiders. De beschrijving van deze professionele kennis is des te meer van belang omdat lerarenopleiders een cruciale rol spelen bij de opleiding en verdere professionalisering van leraren. De kwaliteit van leraren is een sleutelfactor in de kwaliteit van het onderwijs.

De kennisbasis is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van OCW en is voor iedereen vrij toegankelijk.



Vrije Universiteit Amsterdam