Volendam Music BV

Persbericht

Al 35 inschrijvingen voor Pieperrace
waaronder Tweemast Hektjalk de Eersteling

De inschrijvingen voor de jaarlijkse pieperrace op 15 en 16 april lopen voorspoedig. "We hebben al 35 schepen ingeschreven, samen 700 meter en zitten hiermee al op de helft van de capaciteit van de Volendamse haven "aldus bestuurslid Jaap Hollenberg die er nog eens op wijst dat de schepen vrijdag de 14e april al in de Haven van Volendam aangemeerd liggen zodat bezoekers dan al kunnen genieten van het schouwspel van de vele museum schepen.

Ook dit jaar zijn er weer een aantal inschrijvingen van prachtige schepen zoals de Eersteling , een robuuste tweemast-hektjalk die in 1908 gebouwd is voor vrachtvervoer. Sinds 1993 is het in de vaart als passagiersschip. Sinds 2004 is Herbert Kamphuis de trotse eigenaar en hij heeft de 'Eersteling' een vernieuwde uitstraling gegeven. De Eersteling wordt vaak gerekend s een van de eerste charterschepen In de loop van die jaren is er onbeschrijflijk veel vaartechnisch veranderd en verbeterd i aan het schip. Masten, gieken, zwaarden, lieren, motor, zeilen, loefbijter, kluiverboom enz.. De vele schippers die het schip heeft gekend gingen vaak na een aantal jaar vaarervaring voor zichzelf schipperen en zo groeide het aantal charterschippers dat uit de stal van de Eersteling voortkwam.

De start en finish van de Pieperrace die wordt gehouden op 15 en 16 april zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal - net als vorige jaren - in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariƫren. Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren - onder andere - bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen. Op vrijdag 15 april worden de schepen in de haven van Volendam verwacht.

Het is van groot belang voor de (beroeps-)zeilvaart en ook voor de particuliere zeilvaart dat deze race wederom een succes wordt. Temeer omdat dan bewezen wordt dat het IJsselmeer een uiterst nuttige functie vervult. Deze race toont aan dat het IJsselmeer buiten zijn onschatbare waarde, voor de visserij, als drinkwater-bekken en voor het milieu ook een enorme waarde heeft voor de recreatie.

De eersteling