Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Zorgconvenant arbeidsmarkt ondertekend

Sittard-Geleen, 15 maart 2011 ­ > Tien instanties die bij zorg betrokken zijn, hebben vandaag een convenant ondertekend waarin ze aangeven samen te gaan werken op het gebied van arbeidsmarkt in de zorg- en welzijnssector in de regio Westelijke Mijnstreek. Op deze manier moet de huidige en toekomstige vraag naar goed opgeleid personeel in de zorgsector gewaarborgd worden.

,,We weten dat we de komende jaren moeite krijgen om alle banen in de zorg ingevuld te krijgen. Daarom is samenwerking van alle betrokken partijen van groot belang,' aldus wethouder Pieter Meekels (arbeidsmarktbeleid) bij de ondertekening van het convenant.

Roel Goffin, lid van de raad van bestuur van Orbis Medisch en Zorgconcern, een van de grote werkgevers in de zorg, benadrukte het belang van goede, aantrekkelijk opleidingen. ,,Er is nu, en ook in de toekomst, veel werk in de zorg. Aantrekkelijk opleidingen met toekomstperspectief kunnen ons helpen om de vacatures ingevuld te krijgen. Daarvoor moeten we allemaal samenwerken. We kunnen niet met de ruggen naar elkaar gaan staan.'

In het convenant worden drie hoofdlijnen beschreven waar de ondertekenaars zich voor inzetten. Het opleiden van voldoende en goed personeel voor de zorg- en welzijnssector, het leiden van voldoende en goed personeel naar werk in de zorg en welzijnssector en het optimaal behoud, doorstroom en uitstroom in de zorg en welzijnssector.

Om dit te bereiken worden verschillende acties gedaan. Het meest concrete is de oprichting van een Servicepunt Zorg en Welzijn Westelijke Mijnstreek, waar werkgevers in de zorg terecht kunnen met vragen, maar waar ook een verbinding gemaakt wordt tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Daarnaast gaan de convenantspartijen gezamenlijk personeel werven en pr- en imagocampagnes starten.

Ook is afgesproken dat er extra aandacht wordt besteed aan de opleidingen, bijvoorbeeld door het uitbreiden van het aantal stageplaatsen en het verbeteren van de mogelijkheden voor studenten om in te stromen in een zorgopleidingen.

Tenslotte wordt ook aandacht besteed aan het behoud van de nu in zorg werkzame mensen, bijvoorbeeld door het creëren van carrièreperspectief binnen de sector en het organiseren en benutten van onderlinge mobiliteit.

De partijen die het convenant vandaag ondertekend hebben, zijn de zorginstellingen Orbis medisch en zorgconcern, Stichting Pergamijn, Thuiszorg Zorg voor Mensen, Stichting WonenPlus, SGL, Vivantes Zorggroep en Zorg aan Zet, de kennisinstelling Calibris, het UWV Werkbedrijf en de Gemeente Sittard-Geleen.

De eerste activiteit van het Servicepunt Zorg en Welzijn was de organisatie van een infodag zorg- en welzijnsbranche, op dinsdag15 maart, in de centrale hal van het Orbis Medisch Centrum.

westelijke mijnstreek

ZZorgaanbieders en onderwijsorganisaties in de Westelijke Mijnstreek presenteerden hun dienstverlening en mogelijkheden op gebied van (vrijwilligers) werk, opleidingen en stages.

Fotobijschrift: Ondertekening van het zorgconvenant op 15 maart 2011 door tien verschillende instanties.


---




Gemeente Sittard-Geleen