Arcadis NV

Marknesse, 14 maart 2011
ARCADIS simulatie tsunami Japan 2011

Als gevolg van de aardbeving op 11 maart 2011 voor de kust van Japan, heeft ARCADIS een animatie gemaakt over hoe de tsunami zich over de Grote Oceaan heeft verspreid.

De animatie is gemaakt van de resultaten van de simulatie die met het stromingsmodel Delft3D is uitgevoerd. De resolutie van het model is te grof om de effecten nabij de kust goed te kunnen weergeven, maar de voortplantingssnelheid van de tsunami op de oceaan komt goed met de werkelijkheid overeen. De animatie laat duidelijk het bereik van de tsunami zien, namelijk de hele Grote Oceaan.

Tijdens een aardbeving kan de beweging van de zeebodem in de bovenliggende oceaan het wateroppervlak zodanig verstoren, dat er een tsunami wordt opgewekt. Deze verstoring verplaatst zich voort over de gehele oceaan, met een snelheid van honderden kilometers per uur, vergelijkbaar met de snelheid van een Boeing 747. Bij het naderen van de kust verandert de golf door het ondieper worden en raast het als een alles verwoestende muur van water over het land.