Gemeente Tilburg

Nummer
2011060BW
Datum
15 maart 2011

Tilburgse tegelasbakken tegen kauwgom en
peuken

Gemeente helpt rokers binnenstad schoon te houden

De gemeente Tilburg plaatst op dinsdag 15 en woensdag 16 maart vijftien tegelasbakken in de binnenstad. Deze zogeheten Clean Cubes zijn bedoeld om overlast van sigarettenpeuken en kauwgom tegen te gaan. Wethouder Roel Lauwerier (schoonhouden stad): "De binnenstad van Tilburg is ons visitekaartje. Daar moet het schoon en aantrekkelijk zijn. We hebben op een aantal hotspots in de stad last van zwerfafval zoals peuken en kauwgom. Het schoonhouden van de stad kost veel tijd en veel geld. Met tegelasbakken hopen we mensen te wijzen op hun gedrag en ze te stimuleren om peuken en kauwgom netjes weg te gooien. Uiteindelijk hopen we te kunnen besparen op de dagelijkse reinigingskosten."
Winkelgebied
De clean cubes zijn hygiënische en gebruiksvriendelijke asbakken in de grond. De gemeente plaatst de vijftien tegelasbakken als proef eerst in het winkelgebied: Heuvelstraat, Heuvel en Pieter Vreedeplein. De ervaring in andere steden leert dat rokers hun peuken drie keer eerder op de grond of in een putje gooien dan in een asbak. De tegelasbak (die in de grond zit) sluit aan bij dit ingesleten gedrag en nodigt zelfs uit tot gebruik. Op de tegelasbakken staat de tekst 'Stop hier met roken en kauwen'. Zwerfafval
Zwerfafval vormt een grote bron van ergernis in Tilburg. Bij zwerfafval gaat het om klein rondzwervend vuil dat door bewust of onbewust gedrag van mensen niet in de afvalbak is terechtgekomen. Denk bijvoorbeeld aan lege plastic flesjes, blikjes, verpakkingsmateriaal, sigarettenpeuken. De gemeente neemt dit probleem heel serieus door voldoende afvalbakken en zelfs tegelasbakken aan te bieden. Ook het reinigen van de binnenstad met de nadruk op enkele hotspots heeft een hoge prioriteit. Maar het belangrijkste is natuurlijk nog steeds dat mensen zelf hun vuil in de afvalbak gooien. Samen zijn we verantwoordelijk voor een schone stad.

---