Provincie Overijssel


----------
Besluitenlijst Van 15 maart 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Technische en redactionele wijzigingen provinciale rechtspositieregelingen (GM-beslissing d.d. 10-03-2011) Kenmerk: 2011/0012652

PH en mede-PH hebben bij mandaat - ogv artikel B.17 Bevoegdhedenlijst Middelen - technische en redactionele wijziging van:
- De Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies (afgekort verder: CAP) en de toelichting daarop;
- De Regeling aanvullende voorzieningen bij werkloosheid;
- De Levensloopregeling provincies en de toelichting daarop;
- De FPU-plusregeling provincies

- De Handreiking gedragscode provinciale ambtenaren:
- Bijlage 1 van de Regeling jaargesprekken (lijst van competenties) en;
- De Uitvoeringsregeling rechten en plichten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid en de toelichting daarop overeenkomstig de tekstvoorstellen vanuit het Sectoroverleg Provinciale Arbeidsvoorwaarden (SPA) vastgesteld.

Onderwerp: Informeren PS over beëindiging NHI
(GM-beslissing d.d. 10-03-2011)
Kenmerk: 2011/0044216

De provincies Overijssel, Drenthe, Groningen en Fryslân en de Duitse deelstaten Nedersaksen en Bremen hebben besloten tot beëindiging van de samenwerking binnen het verband van de Nieuwe Hanze Interregio (NHI). Dit samenwerkingsverband, opgericht in 1991, is niet meer het juiste voertuig is om de grensoverschrijdende belangen van de betrokken partijen te behartigen. Partijen beogen een meer op inhoud gestoelde samenwerking tussen Noordoost-Nederland en Noord-Duitsland en hebben afgesproken gezamenlijk nieuwe en effectievere samenwerkingsvormen ter ondersteuning van gezamenlijke inhoudelijke doelen te verkennen.

Onderwerp: Subsidiebeschikking 2011-2012 Sonnevanck (GM-beslissing d.d. 10-03-2011)
Kenmerk: 2011/0040427

Gedeputeerde Staten van Overijssel waarborgen de aanwezigheid van een basisinfrastructuur van culturele voorzieningen door ondersteuning van onder andere Jeugdtheater Sonnevanck. Jeugdtheater Sonnevanck heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug en werkt hard aan herstructurering en herstel. Gedeputeerde Staten van Overijssel zetten de in 2009 uitgesproken intentie om subsidie te verlenen aan Jeugdtheater Sonnevanck om in een subsidieverlening voor het jaar 2011 en 2012.

Onderwerp: Brief aan staatssecretaris Bleker over aanpak Natura 2000 (GM-beslissing d.d. 14-03-2011) Kenmerk: 2011/0047604

Op 23 februari heeft staatssecretaris Bleker in een brief aan de Tweede Kamer uiteengezet op welke wijze hij verder wil met Natura 2000. Hij stelt daarbij concreet voor om de Overijsselse gebieden Achter de Voort en Boddenbroek te schrappen en een aantal gebieden in Twente samen te voegen, zodat er meer flexibiliteit ontstaat bij de uitvoering van het Natura 2000 beleid. Gedeputeerde Staten vragen de staatssecretaris of hij voor deze gebieden wel of niet de Propgrammatische aanpak Stikstof wil uitwerken. Als de Europese commissie niet instemt met de voorstellen van de staatssecretaris is de Programmatische Aanpak Stikstof van belang voor economische ontwikkelruimte. Verder stelt de provincie voor dat rijk en provincie samen de mogelijkheden verkennen om gebieden in Twente samen te voegen.

Onderwerp: Voldoen aan voorwaarden repressief op maat door de gemeente Hardenberg (GM-beslissing d.d. 15-03-2011) Kenmerk: 2011/0045980

Op 21 december heeft Gedeputeerde Staten van Overijssel besloten om de gemeente Hardenberg, onder voorwaarden, het toezichtsregiem 'repressief op maat' toe te passen. De raad zal een voorstel van het college behandelen op 15 maart, welke in concept naar GS is gezonden. GS accepteren in principe het voorstel van het college van B&W van de gemeente Hardenberg, op voorwaarde dat de gemeenteraad het voorstel van het college van B&W onverkort overneemt.

Onderwerp: Ruimte voor de Rivier: advies hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. Kenmerk: 2011/0007125

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het projectontwerp voor de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld. Met het projectontwerp wordt een waterstandsverlaging van 71 cm beoogd en een gebiedsontwikkeling voor het gebied Veessen-Wapenveld. In de brief aan Gedeputeerde Staten van Gelderland wordt meegedeeld dat wordt ingestemd met het projectontwerp en dat er vanuit wordt gegaan dat voorzien wordt in een adequaat vergunningentraject. Provinciale Staten worden over het besluit geïnformeerd.

Onderwerp: Vaststellen definitief Bestedingsplan BDU verkeer en vervoer 2011 Kenmerk: 2011/0016700

De provincie stelt jaarlijks voor West-Overijssel het bestedingsplan Verkeer en Vervoer (BDU) vast, waarin wordt vastgelegd waarvoor de Brede DoelUitkering (BDU) wordt aangewend. Voor het jaar 2011 is er definitief ¤ 38,7 miljoen beschikbaar. De BDU-middelen zijn bestemd voor provinciale en gemeentelijke maatregelen en projecten rond stads- en streekvervoer, de regionale treindiensten, de regiotaxi, de treintaxi, de buurtbus, infrastructuur, gedragsbeïnvloeding, verkeersveiligheid, mobiliteitsmanagement en voor het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO).

Onderwerp: Ontwerpbegroting ADT 2011-2014
Kenmerk: 2011/0038991

GS stemmen in met de ontwerpbegroting van de Area Development Twente (ADT) 2011-2014 en sturen deze aan Provinciale Staten zodat deze indien gewenst hierop zienswijzen kan vaststellen en die inbrengen bij het bestuur van het ADT dat de ontwerpbegroting definitief vaststelt. De ADT is de uitvoeringsorganisatie van de provincie en de gemeente Enschede die verantwoordelijk is voor de gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o.

Onderwerp: Openbaarmaking en verrekening nevenfuncties Kenmerk: 2010/0218813

In navolging van de wetswijziging van de Provinciewet worden naast de nevenfuncties van provinciale bestuurders vanaf nu ook de neveninkomsten van provinciale bestuurders openbaar gemaakt (met terugwerkende kracht tot 2009). Openbaarmaking geschiedt door middel van ter inzage legging op het provinciehuis. Daarnaast worden de neveninkomsten van provinciale bestuurders ook verrekend met de bezoldiging. Er geldt wel een overgangsrecht voor de verrekening, welke inhoudt dat de huidige provinciale bestuurders hiervan zijn vrijgesteld (ook bij een eventuele herbenoeming/herverkiezing).

Onderwerp: Actualisatie 2011 uitvoeringsprogramma voor de Ondergrond (programmaperiode 2010-2015) en actualisatie 2011 Uitvoerings- en toetsingskader bodem. Kenmerk: 2011/0020540

In 2009 hebben Gedeputeerde Staten de Visie op de Ondergrond vastgesteld, als onderdeel van de Omgevingsvisie. De Visie op de Ondergrond geeft de ambities van de provincie weer als het gaat om bescherming, gebruik en herstel van de ondergrond. Om een nadere uitwerking te geven aan de Visie op de Ondergrond hebben Gedeputeerde Staten in 2010 het Uitvoeringsprogramma voor de Ondergrond (programmaperiode 2010-2015) vastgesteld. Het Uitvoeringsprogramma is ook een vervolg op het Meerjarenprogramma Wet bodembescherming 2005-2009. Dit Uitvoeringsprogramma hebben Gedeputeerde Staten nu geactualiseerd.

Vanuit de kernbegrippen beschermen, gebruiken en herstellen van de ondergrond is er in 2010 gewerkt aan duurzaam beheer van de Overijsselse ondergrond. Zo zijn er met gemeenten pilots gestart over Warmte Koude Opslag en de beleefbaarheid van aardkundige waarden en is de digitale bodematlas gelanceerd waarin bestaande informatie over de Overijsselse ondergrond ter beschikking wordt gesteld. Ook is de lijst met bodemverontreinigingslocaties waar (mogelijk) sprake is van risico's voor de mens vastgesteld, is de sanering van de Teerput Vasse gestart en is de sanering van 300 asbestwegen in het kader van de Saneringsregeling asbestwegen 2e fase nagenoeg afgerond. Een volledig beeld van de prestaties in 2010 is te vinden in de actualisatie van het Uitvoeringsprogramma. Hierin zijn ook de accenten voor 2011 en de financiële actualisatie van het programma terug te vinden.

Om het kader te schetsen waarbinnen met name het begrip herstellen gestalte krijgt is in 2010 het Uitvoerings- en toetsingskader Bodem opgesteld. Gedeputeerde Staten hebben het Uitvoerings- en toetsingskader bodem gelijktijdig met het Uitvoeringsprogramma voor de Ondergrond geactualiseerd.

Onderwerp: Terugkoppeling werkbezoek gedeputeerde Jansen aan Teleorman, Roemenië . Kenmerk: 2011/0048455

Van 17 tot en met 21 februari 2011 heeft gedeputeerde Jansen een werkbezoek gebracht aan Teleorman. Tijdens het bezoek is een mobiel laboratorium op feestelijke wijze geïnaugureerd. Het mobiele laboratorium zal in de dorpen de monitoring van drinkwater gaan uitvoeren. Dat werd tot op heden vrijwel niet gedaan. Het mobiele laboratorium is ondergebracht bij het Water Management Centre. Daarnaast is tijdens het werkbezoek Slobozia Mandra bezocht, waar twee diepe drinkwaterputten geslagen zullen worden. Conform het coalitieakkoord 2007-2011 zullen de activiteiten in 2011 door deelnemende partners beëindigd worden.

Onderwerp: Aanpak kruising N 350/Oranjestraat te Holten (vrijgeven Ontwerpplan in Hoofdlijnen voor inspraak) Kenmerk: 2011/0046890

Gedeputeerde Staten geven het Ontwerpplan in Hoofdlijnen voor de aanpak van het kruispunt N 350/Oranjestraat bij Holten vrij voor inspraak. N.a.v. de verkenningenstudie was besloten een rotondeoplossing op dit punt verder uit te werken. Met de aanleg van een rotonde willen Gedeputeerde Staten zowel de verkeersafwikkeling als de verkeersveiligheid verbeteren. Het ontwerpplan ligt van 28 maart tot en met 8 mei 2011 ter inzage in het provinciehuis van de provincie Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle en het gemeentehuis van de gemeente Rijssen-Holten, Schild 1 te Rijssen.

Onderwerp: hoorzitting waterveiligheid Kampen
Kenmerk: 2011/0043461

Op 30 september 2010 heeft de gemeenteraad van Kampen een hoorzitting gehouden over de waterveiligheid in Kampen na aanleg van de bypass. Op 16 december heeft besluitvorming in de gemeenteraad plaatsgevonden. Het aan Gedeputeerde Staten toegezonden raadsvoorstel, besluit, rapport van bevindingen en verslag van de hoorzitting over de waterveiligheid wordt ter informatie toegezonden aan Provinciale Staten van Overijssel.

Onderwerp: Beantwoording Statenvragen van de CDA-fractie over de stroomstoringen

Artikelen 151, 167 en 179 Provinciewet
Artikel 39 RvO Provinciale Staten van Overijssel
Kenmerk: 2011/0048440

De CDA-fractie heeft statenvragen gesteld over stroomdips in Overijssel. In antwoord daarop geven Gedeputeerde Staten aan dat zij hierover overleg voeren met netwerkbeheerder Enexis, door hen op de hoogte worden gebracht over de maatregelen en de staten daarover rapporteren.

Onderwerp: IPO Bestuursvergadering 17 maart 2011
Kenmerk: 2011/0048364

Op 17 maart 2011 is er een vergadering van het IPO-Bestuur. GS hebben hun standpunt bepaald over de voorstellen zoals die door het IPO ter bespreking/besluitvorming zijn geformuleerd. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer de terugblik op de Provinciale Statenverkiezing 2011, het bestuursakkoord, de Transitie van het IPO en de strategische agenda.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.