Pool tot Pool in Museon op 19 maart


Publiekslezingen- en Informatiedag over Noord- en Zuidpoolgebieden.

Den Haag, 20110315 -- PooltotPool is een jaarlijkse publieks-lezingendag in maart. Publiekslezingen over het Arctisch gebied rond de Noordpool en de wereld op en rond Antarctica. In dit officiële Nansen & Amundsenjaar 2011, blijft de fascinatie voor sneeuw, ijsbergen, dierenleven en bewoners van poolgebieden groeien in zowel Nederland als Belgiё. Het Museon in Den Haag richtte een vaste zaal in rond dit onderwerp. In deze setting nodigt Stichting Pool tot Pool vijf aansprekende sprekers uit hun werk in sneeuw, ijs en middernachtzon toe te lichten.

IJsberen, Noorderlicht en Permafrost

Dit jaar gaat het onder andere over noorderlicht en zonne-activiteit, hongerige ijsberen die onder invloed van klimaatverandering op Spitsbergen opeens ganzeneieren lekker vinden, Roald Amundsen dagen in Antwerpen voor hij voor het eerst vertrok richting Antarctica, klimaatverandering gemeten in de permafrost in noordoost Siberie en de betekenis van Inuit plaatsnamen in Nunavut/Canada.

Toerisme en klimaatverandering

De dag staat in het teken van (sub) polaire gebieden en voorziet in een informatie behoefte bij poolreizigers van alle leeftijden.Onder invloed van alle berichten over klimaatverandering en smeltend ijs reizen steeds meer toeristen (nu het nog kan) af naar polaire gebieden. De samenwerking met het Museon geeft bezoekers de kans om tussendoor de speciale tentoonstellingen over juist deze onderwerpen in het Museon te bezoeken.

 Reiservaringen delen

Over de dag verspreid zullen vijf sprekers een voordracht geven over hun werk en onderzoek in koude regionen – steeds met behulp van lichtbeelden en op populair-wetenschappelijk niveau. Ruime pauzes met genoeg koffie en thee geven bezoekers de kans om onderling ervaringen en kennis uit te wisselen.





Ingezonden persbericht