Bijeenkomst ecologische voedselproducten in De Mandemaaker


Bunschoten, 20110315 -- Afgelopen zaterdag kwam Slow Food -een internationale beweging voor eco-gastronomie- in Restaurant De Mandemaaker in Bunschoten bijelkaar. Slow Food is van mening dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn. Kortom, dat eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het milieu, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk. Dit principe is onder andere bekend van de Max Havelaar producten.

De organisatie kwam in Bunschoten bijelkaar vanwege de voorbereidingen voor het grootse Terra Madre-event dat dit jaar op 14 en 15 mei nabij Deventer gehouden zal worden. Terra Madre is een internationale wereldvoedselbeurs, die eens per twee jaar in het Italiaanse Turijn plaatsvindt. Uit dat land was de internationaal secretaris van de Slow Food organisatie Paolo di Croce aanwezig. Hij is de rechterhand van Carlo Petrini de oprichter van de Slow Food organisatie.

De leden van Slow Food gingen ook zelf aan de slag. Als voorbereiding voor de lunch werden er door hen zelf vishapjes bereid die later bij de borrel geserveerd werden. Dat gebeurde na een presentatie van Alex Koelewijn van Spakenburg Paling, het bedrijf dat Restaurant De Mandemaaker van de paling voorziet die zij haar gasten voorschotelt.
Spakenburg Paling en Restaurant De Mandemaaker waren de sponsors van de bijeenkomst van Slow Food. Volgens Bert van Eijden van De Mandemaaker: “Wij zijn een warm voorstander van de zogenaamde ecogastronomie en juichen een initiatief zoals dat van Slow Food van harte toe. Wij zijn er al lang achter dat zoveel mogelijk duurzaamheid en daardoor dus de echte pure smaken ons voedsel zoveel lekkerder en verantwoord maakt. Onze gasten weten dat te waarderen.”

Om die reden betrekt Restaurant De Mandemaaker zoveel mogelijk producten uit de regio en houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met wat de seizoenen aan verse producten hebben te bieden. “Een andere visleverancier waar wij producten van betrekken hoort bij de drie duurzaamste visleveranciers van het land”, benadrukt Van Eijden, die er aan toevoegt: “Op het gebied van vlees gebruiken wij zoveel mogelijk ecologisch geproduceerd vlees, komt onze zuivel van Kaasboerderij de Kopermolen uit Stoutenburg en kennen we zelfs de kweker van de door ons gebruikte Indonesische koffie persoonlijk. Daardoor weten wij dat hij zijn product op een milieuvriendelijke en milieuverantwoorde manier verbouwt zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en dat hij er een goede prijs voor krijgt.” De interesse in milieu, duurzaamheid en ecologie kwam een paar jaar geleden al uit de verf toen Bert van Eijden bij de verbouwing van zijn restaurant het pand voorzag van warmte terugwinning, speciale warmtepompen, super isolatie, waterbesparing en meer van dat soort milieubewuste technieken, die met behulp van een energie computer wordt aangestuurd.

Over Slow Food
Slow Food werd in 1989 opgericht als reactie op de fast food cultuur, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel. De beweging streeft naar smaakvolle producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd. Kleinschalige producenten en smaakbewuste, kritische consumenten vinden elkaar in Slow Food. De beweging telt inmiddels bijna 100.000 leden in 132 landen en is uitgegroeid tot een wereldwijd actief netwerk. Slow Food bestaat uit regionale afdelingen, de Youth Food Movement (YFM), de Commissie Ark van de Smaak, Slow Food Nederland (landelijke organisatie) en Slow Food International (internationale organisatie).





Ingezonden persbericht