Ingezonden persbericht


Persbericht - 4 maart 2011
Carolyn Steel 'De Hongerige Stad'
Boekpresentatie met Henk Ovink en Dick Veerman

Dinsdag 15 maart 2011, 17:00 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal Engels
Reserveren niet nodig

Zijn we ons wel voldoende bewust van de fundamentele relatie tussen voedsel en de stad? Van het belang van voedsel voor de cultuur, de inrichting en het functioneren van de stad? Brits architect en auteur Carolyn Steel toont in haar internationale bestseller 'Hungry City' (2008) hoe bepalend voedsel is voor onze dagelijkse omgeving. Steel schetst een historisch en tegelijkertijd uiterst actueel en indringend beeld van de impact van de moderne voedselproductie op onze planeet. De Nederlandse editie van haar boek, uitgegeven door NAi Uitgevers i.s.m. InnovatieNetwerk, kwam mede tot stand op initiatief van Stroom Den Haag in het kader van haar programma 'Foodprint. Voedsel voor de stad'. De boekpresentatie bestaat uit een verkennend gesprek van Carolyn Steel met Henk Ovink (directeur Nationale Ruimtelijke Ordening, Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Dick Veerman (oprichter en moderator van foodlog.nl - het interactieve opinieblad over eten, gezondheid en landbouw) over de vraag hoe wij in de nabije toekomst 'de hongerige stad' moeten voeden.

Te zien bij Stroom Den Haag
'There, I Fixed It'
13 maart t/m 15 mei 2011

'Ondertussen: Channa Boon'
16 februari t/m 27 maart 2011

"Mens en graan: daar draait alles om. Cultivering en beschaving, stad en platteland, paradijs en hel: voedsel heeft altijd ons leven gevormd en dat zal altijd zo blijven. Onze nalatenschap aan hen die de aarde van ons erven, zal bepaald worden door hoe wij nu eten: hun toekomst ligt in onze messen, vorken en vingers." (Carolyn Steel 'De Hongerige Stad', 2011)

Carolyn Steel
Carolyn Steel is architect, docent en schrijver. Ze doceert aan de London School of Economics, de London Metropolitan University en de University of Cambridge en is als gastdocent verbonden aan de Universiteit van Wageningen. Ze werkt bij het architectenbureau Cullum and Nightingale, is spreker geweest op TEDGlobal en heeft voor de BBC het televisieprogramma 'One Foot in the Past' gepresenteerd. Ze schrijft voor diverse publicaties over voedsel en de stad. 'Hungry City' is o.a. uitgeroepen tot Boek van het Jaar van het BBC 'Food Programme'.

De Hongerige Stad. Hoe voedsel ons leven vormt
Tekst: Carolyn Steel
Paperback, geïllustreerd, 384 pagina's
ISBN 978-90-5662-805-5
Prijs: 19,95 euro
Uitgever: NAi Uitgevers i.s.m. InnovatieNetwerk, een initiatief van het Ministerie van Economie, Landbouw & Innovatie

Carolyn Steel 'on tour' in verband met 'De Hongerige Stad':
- 16 maart 2011, Wethoudersconferentie in Groningen
- 17 maart 2011, 20.30 uur in De Balie, Amsterdam
- 30 maart 2011, 20.00 uur, STUK, Leuven (België)

Het 'Foodprint' programma wordt in 2011 voortgezet, o.a. met een manifestatie in de Haagse wijk Erasmusveld, een symposium, een tentoonstelling en een publicatie. Meer informatie over het actuele programma kunt u vinden via de Stroom website of het Foodprintblog.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht