Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
37 Vragen van mevrouw drs. N.M. van Gemert
(ingekomen 14 maart 2011)

In Utrecht is het de praktijk dat niet iedere dakloze een uitkering kan aanvragen. Dit kan pas na een 'kennismakingsgesprek' met een ambtenaar van SoZaWe. In die gesprekken worden personen die volgens de ambtenaar geen kans maken op een uitkering doorverwezen naar een andere stad of instelling. Via de SP-hulpdienst hebben wij vernomen dat daklozen tijdens dit 'kennismakingsgesprek' onterecht afgewezen worden, maar na bemiddeling van een advocaat vaakwel in staat worden gesteld om een aanvraag in te dienen. Daarom heeft de SP fractie de volgende vragen


1. is het college op de hoogte van het feit dat daklozen die een uitkering willen aanvragen dit pas kunnen doen na een kennismakingsgesprek?
2. Sinds wanneer is dit beleid van kracht en waarom is dit beleid ingevoerd?
3. Hoeveel mensen komen er per jaar voor een dergelijk kennismakingsgesprek?
4. Hoeveel van die personen worden mondeling 'doorverwezen' en krijgen dus geen inschrijfformulier voor een daklozenuitkering?
5. Op grond van welke criteria worden deze mensen 'doorverwezen'?
6. Wat is de juridische status van een dergelijke afwijzing, is dit vatten in de systematiek van de Awb?
7. Staat er bezwaar of beroep open voor degenen die geen inschrijvingsformulier krijgen?
8. Is het college bekend met het feit dat personen die bij een kennismakingsgesprek worden 'doorverwezen' later, na te zijn bijgestaan door een advocaat wel een inschrijfformulier kunnen krijgen?
9. Zo ja, hoe vaak is dit het geval?

10. Is het college met de SP van mening dat het niet verlenen van een schriftelijk besluit strijdig is met de beginselen van goed bestuur en de bescherming van de rechten van burgers?
11. Zo ja, wat is het college van plan hieraan te doen?

---- --