Landschap Noord-Holland

PERSBERICHT

Noord-Hollandse Vogelwerkgroepen tegen het houden van uilen en roofvogels

Enige tijd geleden heeft Vogelbescherming Nederland (VBN) het rapport 'Roofvogel- en uilenshows in Nederland, een inventarisatie' uitgebracht. De conclusies van het rapport zijn:
* Het aantal roofvogels en uilen dat als huisdier wordt gehouden neemt schrikbarend toe.
* Er is een forse toename van het bezit, aanbod van en demonstraties met roofvogels en uilen. Met name de kerkuil, steenuil, oehoe en slechtvalk zijn populair. De prijzen voor een roofvogel of uil variëren van enkele tientallen euro's voor de kerkuil tot vele duizenden euro's voor arenden.
* Als gevolg daarvan ontsnappen ook steeds meer roofvogels en uilen. Zo zijn er in het eerste half jaar van 2010 al 62 keer ontsnapte oehoes waargenomen, evenveel als in de tien jaar daarvoor.
* Een aantal van de ontsnapte vogels wordt niet meer gevangen en kan zich handhaven in de vrije natuur. Ook worden vogels, met name kerkuilen, vrijgelaten vanuit het naïeve idee daarmee de soort te willen helpen. Het grootste risico hiervan is faunavervalsing. Vogelbescherming doet de volgende aanbevelingen:

* Roofvogels- en uilenshows worden vandaag de dag door heel het land gegeven. Vogelbescherming vindt dat deze shows alleen gegeven mogen worden door erkende valkeniers, die tevens een aanvullende opleiding op het gebied van educatie gevolgd hebben. Hierbij moet ook voldoende aandacht zijn voor de bescherming van de soortgenoten in het wild.
* Roofvogels en uilen moeten worden geplaatst op een negatieflijst voor huisdieren, zodat bezit door particulieren in de toekomst niet vanzelfsprekend meer mogelijk is.

Ook in Noord-Holland neemt het houden van roofvogels en uilen als huisdier en het aantal roofvogelshows toe. Daarnaast hebben veel mensen de indruk dat het met roofvogels in Nederland wel goed gaat: "Je ziet ze steeds meer". Onderzoek wijst echter al jaren uit dat alleen het aantal broedparen van de buizerd licht stijgt. Twaalf roofvogel- en uilensoorten gaan al jaren in aantal achteruit. Dat geldt vooral voor de zeldzame en kwetsbare soorten als grauwe kiekendief, zeearend, oehoe en slechtvalk.

De Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland (SVN) delen de zorg van Vogelbescherming en hebben het volgende standpunt ingenomen:
* Roofvogel- en uilenshows bevorderen de wens van een groeiend aantal mensen in Nederland zelf een vogel in de achtertuin te willen hebben. De SVN heeft daar begrip voor maar vindt de negatieve gevolgen niet acceptabel.
* De SVN is tegen het organiseren van roofvogel- en uilenshows.
* De veertien vogelwerkgroepen van de SVN organiseren zelf geen roofvogel- en uilenshows en ondernemen geen activiteiten die in het verlengde van deze shows liggen.
* De veertien vogelwerkgroepen brengen dit standpunt actief naar buiten waar dat aan de orde is.

///////////////////////////////////////////////




Landschap Noord-Holland