Ingezonden persbericht


15 maart 2011
FILM ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET DIT JAAR IN BIOSCOOP

Het bekende jeugdboek Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens wordt dit jaar verfilmd door Dennis Bots. Bots, die eerder de regie verzorgde voor beide Anubis-films, start deze zomer met de opnamen van Achtste-groepers huilen niet. Het scenario is in handen van Karen van Holst Pellekaan (De Gelukkige Huisvrouw). De speelfilm draait vanaf 14 december in de bioscoop.

Film
Achtste-groepers huilen niet vertelt het aangrijpende verhaal van de stoere Akkie die helemaal wild is van voetbal. Dit tot ongenoegen van veel jongens uit haar klas die deze sport niets voor meisjes vinden. Als Akkie leukemie blijkt te hebben, leeft heel groep acht van juf Ina met haar mee. Ondanks al het verdriet behoudt Akkie haar gevoel voor humor en ze kan het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen. Jacques Vriens over de verfilming van zijn boek: 'Ik schreef het boek, omdat ik een monument wilde oprichten voor Anke, die bij mij in de klas zat. Maar ook voor al die andere dappere kinderen die de strijd tegen hun ziekte hebben verloren. Daarom vind ik het geweldig dat juist dit boek verfilmd wordt.'

Boek
Achtste-groepers huilen niet wordt uitgegeven door Van Holkema & Warendorf, onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv. Van het boek zijn ruim 100.000 exemplaren verkocht. Het is ook het meest voorgelezen boek tijdens de jaarlijkse Nationale Voorleeswedstrijd. Het verhaal Achtste-groepers huilen niet is een waar gebeurd verhaal uit de tijd dat Jacques Vriens nog werkzaam was als leraar in het basisonderwijs. 2011 is het jaar van Jacques Vriens. Hij viert zijn 35-jarig jubileum als kinderboekenschrijver en van de 78 boeken die hij heeft geschreven, zijn er inmiddels 3,5 miljoen exemplaren verkocht. Het hele jaar door zijn er allerlei feestelijke activiteiten rondom deze populaire schrijver.

Achtste-groepers huilen niet wordt geproduceerd door Bijker en Rinkel Film in coproductie met de Evangelische Omroep. Bijker produceerde eerder onder meer de succesvolle jeugdserie Tien Torens Diep. Rinkel Film is verantwoordelijk voor bioscoopsuccessen als Van God Los en Nothing Personal. De film wordt onder meer gefinancierd door het Nederlands Fonds voor de Film, ZAPP, het CoBO Fonds en het Vlaams Audio Visueel Fonds. Benelux Film Distributors zal voor Dutch FilmWorks de film uitbrengen in de bioscopen.

Noot voor de redactie/