Ingezonden persbericht


Persbericht 15 maart 2011
GO! bevoegd om het dragen van levensbeschouwelijke kentekens te regelen

Na positieve uitspraak Grondwettelijk Hof, Raad van State opnieuw aan zet

Het Grondwettelijk Hof gaf een positief antwoord op de vraag van de Raad van State of het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap bevoegd is om bij algemene maatregel het dragen van zichtbare levensbeschouwelijke kentekens in het GO! te regelen. Hierdoor kan de procedure bij de Raad van State worden voortgezet om te komen tot een beslissing ten gronde. Het GO! is tevreden dat de bevoegdheid van zijn Raad erkend wordt.

Met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof wordt erkend dat de (bijzondere) decreetgever - het Vlaams Parlement dus - bevoegdheden heeft toegekend aan het GO! op een manier die met de Grondwet overeenstemt. Het gaat om bevoegdheden die essentieel zijn voor de organisatie en de eigenheid van het gemeenschapsonderwijs: de invulling van de neutraliteit, de zorg voor de interne kwaliteit en het opstellen en invullen van het eigen pedagogisch project. Hierdoor kan het GO! de onwrikbare waarden handhaven waar het voor staat - zoals de gelijkheid tussen man en vrouw, de scheiding van kerk en staat, de verdediging van de democratie, wederzijds respect en het vrij wetenschappelijk onderzoek - en verder werk maken van onderwijs dat uitgaat van wat mensen verbindt en niet van wat hen verschillend maakt.

Door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof kan de Raad van State zijn werkzaamheden in dit dossier voortzetten en zich over de inhoud van de beslissing uitspreken. Een uitspraak ten gronde zal duidelijkheid in dit dossier brengen. "Wij zijn tevreden dat het Grondwettelijk Hof onze bevoegdheden in deze materie erkent. Met respect voor de Raad van State ondernemen wij nu geen nieuwe stappen en doen wij geen verdere uitspraken. Hoewel het dossier zowel maatschappelijk als juridisch complex is, kijken wij uit naar de verdere behandeling van het dossier voor de Raad van State", aldus Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!.

Met de uitspraak van vandaag wijzigt er voorlopig niets in de GO! scholen. De beslissing tot het algemeen verbod werd immers eerder al door de Raad van State geschorst. De individuele schoolreglementen regelen momenteel het dragen van levensbeschouwelijke kentekens.




Ingezonden persbericht