Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Steden beslaan slechts 2% van het aardoppervlak, maar leggen beslag op 75% van alle hulpbronnen

Een derde van de wereldgraanoogst wordt aan vee gevoerd

Een derde van al het eten dat we kopen, gooien we weg

WAAROM?

Hoe ver zijn we verwijderd van het voedsel op ons bord? Wat is de impact van de moderne voedselproductie op onze planeet? Architect en auteur Carolyn Steel toont in De hongerige stad hoe de relatie tussen voedsel en steden ons leven bepaalt. Ze schetst een helder beeld van de enorme effecten van de moderne voedselproductie op onze planeet en op ons leven, en verschaft inzicht in hoe het zo gekomen is en hoe we verder moeten. De Nederlandse vertaling van deze veelbesproken internationale bestseller ligt vanaf 15 maart in de boekhandel. Deze week is Carolyn Steel ter promotie van de Nederlandse vertaling van haar boek in Nederland voor diverse lezingen en debatten.

De hongerige stad

Hoe voedsel ons leven vormt
Carolyn Steel

Nederlandse editie | ISBN 978-90-5662-805-5 | ¤ 19,95 | Verschijnt 15 maart 2011 Paperback | Geïllustreerd (zw/w) | 384 pagina's | Formaat: 17 x 24 cm | Vormgeving: Riesenkind De Nederlandse vertaling uit van Hungry City is mogelijk gemaakt i.s.m. InnovatieNetwerk (een initiatief van het Ministerie van EL&I) en kwam mede tot stand op initiatief van Stroom Den Haag, centrum voor beeldende kunst en architectuur, vanuit het programma 'Foodprint. Voedsel voor de stad'.

Activiteiten
Carolyn Steel zal ter promotie van de Nederlandse vertaling van haar boek naar Nederland komen voor diverse lezingen en debatten.


- Op 15 maart 2011 om 17.00 zal De hongerige stad gepresenteerd worden bij Stroom Den Haag. Dit boek vormt voor Stroom Den Haag een belangrijke inspiratiebron voor het meerjarige programma 'Foodprint', een programma over de invloed van voedsel op de cultuur, de inrichting en het functioneren van de stad. De boekpresentatie bestaat uit een verkennend gesprek van Carolyn Steel met Henk Ovink (directeur Nationale Ruimtelijke Ordening, Ministerie van Infrastructuur en Milieu) en Dick Veerman (oprichter en moderator van foodlog.nl - het interactieve opinieblad over eten, gezondheid en landbouw) over de vraag hoe wij in de nabije toekomst 'de hongerige stad' moeten voeden. Zie ook www.foodprint.stroom.nl U bent van harte uitgenodigd.


- Op 16 maart speelt Carolyn Steel een belangrijke rol op de wethoudersconferentie Smakelijk Duurzame Stad van het ministerie van EL&I. bedoeld om gemeenten in Nederland te stimuleren hun rol te gaan spelen in de verduurzaming van de voedselvoorziening in Nederland. Meer informatie www.smakelijkduurzamestad.nl


- Op 16 maart zal Carolyn Steel tussen 14.00 en 16.00 haar boek signeren in Boekhandel Van der Velde in Groningen


- Op 17 maart om 20.30 uur is er een debat rondom dit thema met Carolyn Steel in De Balie in Amsterdam. Carolyn Steel komt praten over haar visionaire kijk op voedsel in de stad met Zef Hemel (directeur Dienst Ruimtelijke Ordening te Amsterdam), Debra Solomon (kunstenaar, aangesloten bij STROOM, maakte van alles over zelfstandig voedselvoorziening in steden) en Jutka Halberstadt (promoveert aan de VU op zaken als obesitas en de psychologische relatie tussen voedsel en de mens). Maar ook met lekker (biologisch) eten, een topkok en meer! www.debalie.nl U bent van harte uitgenodigd, aanmelden bij Esmeralda Eggen.

Contact
Voor de aanvraag van interviews met Carolyn Steel, een recensie-exemplaar en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot Esmeralda Eggen, NAi Uitgevers: 010-2010132 of eeggen@naipublishers.nl

Over het boek
De relatie tussen voedsel en steden speelt een fundamentele rol in ons dagelijks leven. Voedselproductie is niet alleen bepalend voor de inrichting van het platteland, maar beïnvloedt ook het ontstaan en de groei van steden en via die steden ons leven. Toch zijn maar weinig mensen zich bewust van dit proces. We vragen ons zelden af hoe ons eten eigenlijk op ons bord komt. De hongerige stad onderzoekt hoe de moderne voedselproductie de balans van het bestaan heeft verstoord en laat zien dat we een eeuwenoud probleem nog steeds niet hebben opgelost. Toch vormt dàt probleem de kern van een heleboel andere problemen van deze tijd, van overgewicht en de onverbiddelijke opkomst van de supermarkten tot en met de vernietiging van de natuur. Van het land (en de zee) naar markt en supermarkt, van keuken naar eettafel, van vuilnisbelt naar recycling - Carolyn SSteel reist ons voedsel achterna, waarbij ze in elk stadium van de voedselcyclus ingaat op historische achtergronden en actuele problemen.

Carolyn Steel
Carolyn Steel is architect, docent en schrijver. Sinds haar afstuderen aan de universiteit van Cambridge combineert ze een praktijk als architect met het geven van colleges en het doen van onderzoek naar het alledaagse leven in steden. Ze doceert aan werkgroepen Stedelijk Ontwerpen aan de London School of Economics, de London Metropolitan University en de universiteit van Cambridge, waar haar collegereeks 'Food and the City' vast onderdeel vormt van het lesprogramma. Steel werkt als non-executive director bij het architectenbureau Cullum and Nightingale, is 'Rome scholar' geweest bij de British School in Rome, spreker op TEDGlobal en heeft voor de BBC het televisieprogramma 'One Foot in the Past' gepresenteerd. Daarnaast is ze regelmatig als gastdocent verbonden aan de leerstoelgroep Rurale Sociologie van de Universiteit van Wageningen. Ze schrijft voor allerlei publicaties over voedsel en de stad en houdt zich nu vooral bezig met het verder ontwikkelen van haar sito pia-concept. Steel reist veel en geeft bijna wekelijks lezingen waarin ze met passie en humor verteld over haar werk en haar boek. Haar 'Hungry City' (2008) is wereldwijd een groot succes.

De hongerige stad is in 2006 bekroond met de The Royal Society of Literature Jerwood Award voor non-fictie (voor een nog niet gepubliceerd werk) en in 2008 uitgeroepen tot Boek van het Jaar van het bbc Food Programme.

Van uw recensie ontvangen we graag een kopie.

'Mens en graan: daar draait alles om. Cultivering en beschaving, stad en platteland, paradijs en hel: voedsel heeft altijd ons leven gevormd en dat zal altijd zo blijven. Onze nalatenschap aan hen die de aarde van ons erven, zal bepaald worden door hoe wij nu eten: hun toekomst ligt in onze messen, vorken en vingers.'
- Carolyn Steel, De Hongerige Stad. Hoe voedsel ons leven vormt, 2011

www.dehongerigestad.nl

/////////////////////////////////