Provincie Friesland

PERSBERICHT

Leeuwarden, 15 maart 2011

Advies toekomst Friese gemeenten klaar

De Commissie van Wijzen heeft vanmiddag haar advies over mogelijke en wenselijke fusies of samenwerkingsverbanden van de Friese gemeenten overhandigd. Daarna volgde een toelichting op het advies door commissievoorzitter Lense Koopmans. Het advies, getiteld 'Meer burger, minder bestuur', is te lezen op www.fryslan.nl. Statenleden en gemeenten hebben het inmiddels toegestuurd gekregen.

Het College zal de komende dagen kennis nemen van de inhoud van het rapport en binnen twee weken met een eerste reactie komen.

De Commissie van Wijzen heeft zich na de overhandiging opgeheven. Of, zoals voorzitter Lense Koopmans tijdens de presentatie aangaf: 'Het College was onze opdrachtgever. Ons werk zit erop, de commissie is vanaf nu verdampt. Wij bestaan niet meer.'

De Commissie van Wijzen bestond naast Koopmans uit voormalig Kamerlid en oud-burgemeester Dick de Cloe en Michel Marijnen (oud-burgemeester Skarsterlân en Roosendaal). Fred Schriever fungeerde als secretaris van de commissie. De opdracht die het College de Commissie gaf was advies te geven over een toekomstbestendige versterking van de kwaliteit van het lokaal bestuur.

Op www.fryslan.nl staan ook de verslagen van de gesprekken die Gedeputeerde Staten de afgelopen periode met de Friese gemeentes hebben gevoerd over hun toekomst.




Provincie Friesland