Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Brussel, 15 maart 2011

Martek Bioscience Corp (VS) aangeklaagd door Europese BNLfood

BNLfood, Europees producent van natuurlijk gewonnen Omega-3 en Omega-6 dat gebruikt wordt als toevoeging voor babyvoeding, heeft vandaag een proces aanhangig gemaakt omdat het meent door Martek Bioscience Corp. te worden weerhouden om in de Verenigde Staten zaken te doen.

Martek heeft in de VS het monopolie voor deze additieven voor babyvoeding. Volgens de aanklacht heeft Martek, nu het bedrijf geconfronteerd wordt met de dreiging van concurrentie door BNLfood, bijna alle potentiële klanten voor babyvoeding in de VS buiten bereik geplaatst door middel van exclusieve contracten; dit om de monopoliepositie van Martek te behouden. De aanklacht beweert dat de exclusieve contracten BNLfood voor tenminste de eerstkomende vier jaar op oneerlijke wijze buiten de VS houden.

BNLfood heeft de antitrust-aanklacht ingediend om Martek te dwingen tot eerlijke concurrentie en klanten de mogelijkheid te geven een leverancier te kiezen op basis van prijs, kwaliteit, service en de voordelen van het product. Ook verzoekt BNLfood een compensatie voor de schade die het bedrijf lijdt en nog zal lijden als gevolg van het illegale gedrag van Martek. In de aanklacht wordt beweerd dat Martek honderden miljoenen dollar zal verdienen als gevolg van haar concurrentie-werend optreden.

In de klacht wordt tevens verklaard dat BNLfood al verschillende jaren bezig is om in de Verenigde Staten op de markt te komen met de verkoop van de voedingssupplementen Omega-3 docosahexaeenzuur (DHA) and Omega-6 arachidonzuur (ARA) voor babyvoeding. Momenteel brengt BNLfood zijn DHA en ARA in Europa en Azië op de markt. In het vrijwillige goedkeuringsproces van de FDA (Food and Drug Administration) verkeert BNLfood in een vergevorderd stadium. Het bedrijf heeft fors geïnvesteerd in inspanningen op het gebied van regelgeving, marketing, onderzoek en ontwikkeling in een poging een klantenkring voor de verkoop van DHA en ARA op te bouwen in de VS en daarbuiten. BNLfood staat klaar om binnen één kalenderjaar in de VS de markt voor DHA- en ARA-toevoegingen voor babyvoeding te betreden.

De CEO van BNLfood, Marc Weissberg, gaf als commentaar: "BNLfood verheugt zich op de kans om zijn natuurlijke Omega-3 en Omega-6 ingrediënten in de Verenigde Staten te verkopen zodra het anticoncurrentie-monopolie van Martek doorbroken is."

Een relevante toevoeging is dat Martek sindsdien opgekocht is door Royal DSM NV, dat zijn hoofdkantoor in Nederland heeft.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht