Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 maart 2011
Schriftelijke vragen van het lid Jadnanansing (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de noodzaak om tot duidelijke berekenwijze en definities te komen voor overhead in het hoger onderwijs


1. Heeft u kennisgenomen van deze artikelen die ingaan op de overheadkosten van hoger onderwijsinstellingen waaronder het HBO?
2. Hoe beoordeelt u de verschillende manieren waarop de hoogte, de definiëring en de berekening van overhead bij instellingen naar voren komen in deze artikelen? (1) (2)
3. Bent u het met mij eens dat onnodige overhead wat ten koste gaat van het primaire onderwijsproces voorkomen moet worden maar dat hiervoor wel een duidelijke definitie, berekenwijze en een limiet voor nodig zijn, o.a. afgezet ten opzichte van andere sectoren en de daarbij behorende overhead?
4. Deelt u de mening dat, mede op basis van beantwoording op eerdere kamervragen (3), geconcludeerd kan worden dat o.a. de onderbouwing en berekening van overhead, zoals genoemd door het kabinet, onduidelijk en verouderd is ten opzichte van andere onderzoeksresultaten op dit terrein?
5. Bent u bereid om hier voor eens en altijd duidelijkheid in te verschaffen door hier een solide opgezet en op de actuele situatie gericht onderzoek naar te laten doen, bijvoorbeeld via de Algemene Rekenkamer? Zo nee, waarom niet?
6. Kunt u deze vragen met spoed beantwoorden voor het wetgevingsoverleg over het hoger onderwijs op 21 maart as.?

(1) Hogeschool besteedt geld aan volstrekt verkeerde zaken, De Volkskrant zaterdag 12-03-2011 (2) Overhead als misverstand, ScienceGuide, donderdag 10 maart http://www.scienceguide.nl/201103/overhead-als-misverstand.aspx (3) Beantwoording schriftelijke vragen van het lid Jadnanansing (PvdA) over uitspraken van de premier met betrekking tot de hoogte van overhead bij hoger onderwijsinstellingen (2010-2011 - 2011Z03503)

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag




Partij van de Arbeid