Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WORLD VISION OPENT GIRO 99 VOOR JAPAN
Hulp voor duizenden mensen die de aardbeving en tsunami overleefden

World Vision richt zich specifiek op de behoeften van kinderen Een team in Sendai deelt goederen uit aan 6.000 mensen Tweede team op weg naar Fukushima

TOKIO, 15 maart 2011 - World Vision is begonnen met het uitdelen van hulpgoederen aan duizenden mensen die vorige week zwaar werden getroffen door de dubbele ramp in Japan, waarbij de aardbeving en de daaropvolgende verwoestende tsunami een enorme ravage hebben veroorzaakt. Bovendien ligt er een nucleaire ramp op de loer. World Vision verleent noodhulp en stelt daarom giro 99 open voor giften.

World Vision helpt getroffenen
World Vision Japan is in overleg met de Japanse autoriteiten gestart met het verlenen van noodhulp voor de komende zeven dagen. Binnen 48 uur na de ramp is een gespecialiseerd team van World Vision in Sendai aangekomen. Er is begonnen met het verspreiden van noodhulpgoederen om de eerste 6.000 mensen in de stad Tome te helpen. Deze stad ligt ongeveer 190 mijl van Sendai. Daar worden 9.000 dekens, 100.000 luiers voor kinderen en 4.800 flessen water uitgedeeld. Daarnaast kijkt World Vision waar ze Kindvriendelijke Speelplekken kunnen creëeren. Deze Kindvriendelijke Speelplekken zijn onderdeel van de noodhulpactiviteiten van World Vision.

Ook in een rampgebied: kinderen centraal
Zodra het mogelijk is, richt World Vision Kindvriendelijke Speelplekken in in het rampgebied. Dat zijn plekken waar kinderen zich weer even kind kunnen voelen en (tijdelijk) kunnen ontsnappen aan de vreselijke tijd die zij doormaken. Ook zij voelen de angst en paniek en beseffen maar nauwelijks wat er in de afgelopen dagen is gebeurd. Onze medewerkers helpen kinderen bij het verwerken van hun trauma's, bijvoorbeeld met muziek, kunst en dans. Op een veilige plek mogen spelen betekent veel voor kinderen die een ramp meemaken. Op basis van de ervaringen met Kindvriendelijke Speelplekken na de tsunami in 2004 en o.a. in Haïti is geconstateerd dat deze psycho-sociale aanpak helpt bij het verminderen van trauma's bij kinderen.

Noodhulpcoördinator Kenjiro Ban: 'Ik heb nog nergens ter wereld zoiets gezien.'
"Deze situatie is zeer chaotisch" zegt Kenjiro Ban, manager voor humanitaire en noodhulpactiviteiten van World Vision Japan. "Ik heb meegewerkt aan de noodhulpactiviteiten in Kenia, Soedan, India, Pakistan, Myanmar en Haïti. De huidige nood in mijn eigen land Japan overtreft alles. Ik heb nog nergens ter wereld zoiets gezien.'

340.000 mensen geëvacueerd: 'Kinderen slapen op karton.' "Gisteravond heb ik één van de opvangcentra bezocht. Een aantal van de 340.000 mensen die zijn geëvacueerd vindt daar onderdak" zegt Mitsuko Sobata, manager Communicatie en Belangenbehartiging van World Vision Japan. "Kinderen slapen onder een dekentje op karton, in de vrieskou. Moeilijk om te zien. Ze zijn moe en bang en de ramp die ze hebben overleefd is overweldigend."

Team World Vision op weg naar Fukushima
Morgen reist een team van World Vision af naar Fukushima. De nucleaire besmetting maakt dat tienduizenden mensen worden geëvacueerd. World Vision gaat ter plaatse aan de slag om de situatie zo goed mogelijk te kunnen inschatten.

World Vision: 10 miljoen dollar nodig voor noodhulp Japan World Vision vraagt om 10 miljoen dollar om de mensen in Japan te kunnen helpen. Het bedrag geldt voor activiteiten die meerdere jaren kunnen gaan duren. Op dit moment richt World Vision zich op het leveren van noodhulpgoederen en het inrichten van Kindvriendelijke Plaatsen. Het programma wordt, inspelend op de actuele situatie, uitgebreid en waar nodig aangepast.
Giften kunnen gestort worden op giro 99 o.v.v. noodhulp Japan.

--------------------------------
Over World Vision
Kinderen in armoede verdienen een leven dat helemaal tot bloei komt. Dat samen waarmaken is een van de mooiste dingen die je kunt doen. World Vision staat met de voeten in de modder en bewerkt de harten van leiders. Gods onvoorwaardelijke liefde voor alle mensen is wat ons inspireert en kracht geeft. Doe mee! Geef met een warm hart en een scherpe blik. Help een kind en zijn omgeving. Geloof in verandering. Je zult zien dat het werkt.

World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. We willen dat kinderen opgroeien in een veilige leefomgeving waar ze liefde ervaren en doorgeven. We luisteren naar kinderen en pakken de oorzaken van armoede en onrecht aan. Samen met de familie en de omgeving werken we aan vooruitgang die doorgaat als World Vision weg is.

World Vision werkt in bijna 100 landen in nauwe samenwerking met lokale en internationale organisaties. Jaarlijks bereiken we miljoenen mensen met noodhulp en duurzame ontwikkeling. We helpen kinderen, hun familie en de omgeving zonder onderscheid te maken naar geloof, ras of politieke overtuiging.

BERICHT ----------------------------------------------------------------