Ingezonden persbericht


15 maart 2011

Nieuwe website Hollandse Waterlinie

Fort 't Hemeltje wordt gerestaureerd, een nationaal liniecentrum is in aanbouw bij Fort Vechten, er zijn plannen voor een brug over de plofsluis bij Nieuwegein, kortom: de Nieuwe Hollandse Waterlinie is volop in beweging. Om te zien waar je de waterlinie in de provincie Utrecht kan beleven is er een nieuwe website: www.provincie-utrecht.nl/nieuwehollandsewaterlinie .

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie tussen de Zuiderzee en de Biesbosch. Vanaf zo'n 1870 tot en met de Tweede Wereldoorlog werd het gebied bij dreiging onder water gezet om vijanden tegen te houden. Inunderen wordt dat genoemd. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een prachtig natuurgebied vol cultureel erfgoed dat je volop kunt bekijken en beleven.

In 2005 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangewezen als nationaal landschap. In 2009 kreeg deze de status van Rijksmonument. En in 2010 werd de linie kandidaat gesteld om op werelderfgoedlijst van Unesco gezet te worden. Provincie Utrecht en de nieuwe website

Ook de provincie Utrecht hecht veel belang aan dit bijzondere landschap en culturele erfgoed. Nieuwe wandel- en fietsroutes gaan het gebied nog toegankelijker maken. Aan het herstel van de forten wordt door de provincie samen met diverse partners hard gewerkt en voor sommige forten wordt nog gezocht naar een duurzame herbestemming. De nieuwe website houdt je op de hoogte van deze projecten. Daarnaast vind je er al bestaande recreatiemogelijkheden en informatie over bijvoorbeeld de locaties.