Bont voor Dieren


--- PERSBERICHT ---

Bont voor Dieren voert actie tegen de Canadese zeehondenjacht

Amsterdam, 15 maart 2011 - Ieder jaar wordt op 15 maart wereldwijd actie gevoerd tegen de wrede zeehondenjacht in Canada. Ook dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren kwam in actie bij de Canadese ambassade. Met actieborden en flyers informeerden ze voorbijgangers over het lot van meer dan 300.000 zeehonden die dit jaar weer neergenuppeld gaan worden op het ijs. De ambassadeur ontving een brief met het verzoek er bij zijn regering op aan te dringen deze jaarlijkse wrede slachtpartij te stoppen.

Het zeehondenjachtseizoen is op 24 februari officieel gestart. De Canadese overheid heeft besloten dat er dit jaar 330.000 zeehonden gedood mogen worden. De afgelopen jaren werden veelal honderdduizenden zeehonden per jachtseizoen doodgeknuppeld of doodgeschoten - maar soms zelfs levend gevild - voor een overbodig modeproduct als bont. Van de gedode zeehonden is 95% tussen de 12 dagen en 12 weken oud.

Het protest tegen de zeehondenjacht is dit jaar extra actueel, omdat Inuit-gemeenschappen uit Canada, Groenland en Noorwegen een rechtszaak zijn begonnen tegen het EU importverbod van zeehondenproducten. Hierom heeft het Europese Hof dit invoerverbod nu tijdelijk heeft opgeschort.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: 'Tot overmaat van ramp heeft Canada een handelsovereenkomst gesloten met China voor de export van producten van zeehonden. China verwerkt zeehondenbont in kleding en hoeden voor de Russische markt. Met deze overeenkomst verstevigd Canada zijn afzetmarkt voor producten van zeehonden. '




Bont voor Dieren