Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

GEMEENTERADEN TUBBERGEN EN DINKELLAND STEMMEN IN MET INTENSIEVERE SAMENWERKING

De gemeenteraden van Tubbergen en Dinkelland hebben ingestemd met een vergaande bestuurlijke en ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Tubbergen en Dinkelland. Zij hebben daartoe de beide colleges de opdracht gegeven om in de tweede helft van 2011 een stappenplan aan te bieden aan de raden. De gemeenteraden zijn het erover eens dat in de intensivering van de samenwerking een organisch groeiproces gevolgd moet worden. De raden benadrukken dat van een bestuurlijke fusie nog geen sprake is.

Bestuurlijk betekent de samenwerking dat zoveel mogelijk gelijkluidende keuzes op de diverse beleidsterreinen worden gemaakt en dat waar mogelijk ook gezamenlijk beleid wordt ontwikkeld. Ambtelijk betekent de samenwerking dat zoveel mogelijk taken gezamenlijk worden opgepakt en dat delen of grote delen van de beide organisaties zullen worden samengevoegd.

De gemeenteraden hebben ermee ingestemd om het proces van ambtelijke en bestuurlijke samenwerking jaarlijks te monitoren en evalueren. Hierover wordt periodiek gerapporteerd aan de gemeenteraden. Mocht uit deze jaarlijkse evaluatie blijken dat een fusie een logische vervolgstap zou zijn in de samenwerking, dan wordt in elk geval eerst het maatschappelijk draagvlak onderzocht voordat de gemeenteraden zich over een mogelijke fusie uitspreken.

De dienstverlening voor de inwoners in Tubbergen en Dinkelland blijft gehandhaafd. De invulling van de dienstverlening krijgt vorm in het stappenplan dat rond de zomer wordt aangeboden aan de gemeenteraden. De loketten van beide gemeenten worden niet samengevoegd: inwoners kunnen gewoon bij hun eigen gemeentehuis terecht voor gemeentelijke diensten en producten.