Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 maart 2011

NedPhO chef-dirigent Yakov Kreizberg overleden

Met grote droefenis heeft het NedPhO vanmiddag vernomen dat chef-dirigent Yakov Kreizberg vandaag op 51-jarige leeftijd is overleden. Ondanks een langdurige periode van ziekte heeft Yakov het Nederlands Philharmonisch Orkest tot enkele weken geleden gedirigeerd. Musici en staf van het NedPhO en het Nederlands Kamerorkest zijn door zijn heengaan diep geraakt.

Yakov Kreizberg was sinds 2003 chef-dirigent en artistiek adviseur van het Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest. Het ritmische raffinement dat Kreizbergs dirigeerstijl kenmerkte en zijn introductie van het Russische en Slavische repertoire gaf het orkest nieuwe impulsen en een nieuw specialisme. Karakteristiek voor zijn negen jaar chef-dirigentschap was de intensiteit waarmee Yakov de muziek en de musici 'laadde' met zijn energie en iedere noot betekenis gaf. Hij werd wel omschreven als een atletisch dirigent, of als een balletdanser, vanwege de kaarsrechte lijn tussen hoofd en romp, het bovenlichaam iets naar achteren gestrekt, van waaruit de opwaarts gerichte armen soepel de dirigerende handen aanstuurden. Het Amsterdamse publiek sloot Yakov mede daarom al snel in het hart.

De energieke drive en grote toewijding aan de muziek heeft Yakov tot het laatst behouden. 'Het zit in mij. Ik voel de ritmische beweging van muziek fysiek, met mijn hele lijf. Dat wil ik overbrengen'.

Directeur Rob Streevelaar: 'Wij koesteren dierbare herinneringen aan Yakov's allerlaatste concerten in februari in het Concertgebouw. Yakov leidde het NedPhO in een Russisch programma waarbij zijn emotioneel geladen en kleurrijk optreden in Rimsky-Korsakov's Sheherazade een diepe indruk maakte op de orkestleden én op het publiek. Het overweldigende slotapplaus na afloop was voor Yakov veelbetekenend.'

*******




Ingezonden persbericht