Gemeente Pekela


76e Boekenweek

De 76e Boekenweek vindt plaats van woensdag 16 tot en met zaterdag 26 maart 2011.

Het motto is Curriculum Vitae - Geschreven portretten. Kader Abdolah schrijft het Boekenweekgeschenk De kraai. De Boekenweek 2011 vindt plaats van woensdag 16 maart tot en met zaterdag 26 maart. Op woensdagavond 16 maart 2011 om 19.30 uur openen Wil de Jong en Wia Huisman de Boekenweek 2011 in Bibliotheek Veendam voor de bibliotheken in Menterwolde, Pekela en Veendam. Het thema van de komende Boekenweek is het levensverhaal. Aangezien Wil en Wia afgelopen februari in Ghana, als vrijwilligers, twee jeugdbibliotheken hebben gerealiseerd, vertellen zij over deze periode in hun leven, vergezeld met vele leuke fotoâs. Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met de dames bij te praten. Iedereen is van harte welkom! Graag vooraf aanmelden via m.v.delden@mijneigenbibliotheek.nl

Cadeaus
Wordt u tijdens de Boekenweek lid van de Bibliotheek, dan ontvangt u maar liefst drie cadeaus: het Boekenweekgeschenk, een Boekenbon t.w.v. ⬠5,00 en een treinkaartje om vrij te reizen met de NS op zondag 20 maart. Ook voor bestaande leden is de Bibliotheek de plek tijdens de Boekenweek, zij ontvangen een gratis geschreven portret van Kader Abdolah.

Thema
Het thema Curriculum Vitae - Geschreven portretten dekt een breed scala aan boeken: van journalistiek tot literair en van non-fictie tot fictie. Spraakmakende titels als Nina â De onweerstaanbare opkomst van een power lady (Eric Smit), Bernhard â Een verborgen geschiedenis (Annejet van der Zijl) en Brieven (Vincent van Gogh). Maar ook titels als Krijg nou tieten (Claudia de Breij) en Jongensjaren (J.M. Coetzee). De biografie, het genre dat het afgelopen decennium een glorietijd doormaakte, blijft de show stelen met boeken over Multatuli (Dik van der Meulen), verzetsheld Pim Boellaard (Jolande Withuis) en Gerard Reve (Nop Maas). De levensbeschrijvingen die over de âgroten der aardeâ zijn gepubliceerd, tonen aan hoe boeiend deze kunnen zijn: van boeken over Willem van Oranje en Roald Dahl tot die over Catharina de Grote en Jozef Stalin.

Over de campagne
In de Boekenweek staat literaire (non-) fictie centraal. Elke Boekenweek heeft een thema. Dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment en nieuwe uitgaven van het boekenaanbod. Uitgevers kunnen op deze manier aandacht vragen voor âoud fondsâ. Boekwinkels en bibliotheken haken hierop in met het samenstellen van een assortiment en het organiseren van activiteiten rond het thema. Het thema biedt de media een aanknopingspunt om te berichten over de Boekenweek en alle activiteiten daaromheen. De eerste Boekenweek werd gehouden in 1932. Sinds 2002 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Eveneens met dank aan NBD Biblion. Het is inmiddels een bijzondere traditie van de NS geworden dat het Boekenweekgeschenk goed is voor gratis reizen op de zondag van de Boekenweek.