Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Detectietoets toont latente infectie vruchtboomkanker aan

Agenda 15 mrt 2011

Onderdeel: PPO en PRI

Vruchtboomkanker kan lange tijd latent aanwezig zijn voordat er symptomen ontstaan. De aanwezigheid van deze schimmel in enthout kan daarom later voor boomuitval zorgen. Vruchtboomkwekers willen daarom liever vooraf weten of vruchtboomkanker aanwezig is in hun enthout.

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Plant Research International (PRI), beide onderdeel van Wageningen UR, hebben een detectietoets ontwikkeld waarmee vruchtboomkanker al aangetoond worden voordat het zichtbaar wordt. De toets maakt gebruik van moderne DNA-technieken. Het onderzoek heeft zich gericht op de vruchtboomkwekerij om voorafgaand aan het knippen van enthout twijgen te testen op aanwezigheid van latente vruchtboomkanker.

Uit de proeven blijkt dat latente vruchtboomkanker in enthout aantoonbaar is. Daarbij maakt het voor de test niet uit of het enthout in december of januari geknipt is. Praktisch gezien kan dus direct na de bladval al enthout geknipt worden om te onderzoeken op aanwezigheid van vruchtboomkanker.

Theoretisch gezien is een DNA-toets ook geschikt om op meerdere ziekten tegelijk te toetsen, bijvoorbeeld ook op bacterievuur. Daarnaast kan de toets gebruikt worden om enthout van verschillende herkomsten met elkaar te vergelijken. Mogelijk kan de toets ook gebruikt worden om hele bomen te controleren. Vervolgonderzoek is daarom nodig om de toets verder te ontwikkelen en daarnaast de gevoeligheid van de toets te bepalen.

---

Contact
Peter Frans de Jong