FNV KIEM

Bedrijfsresultaat Wegener stijgt licht

woensdag 16 maart 2011

Uitgeefconcern Koninklijke Wegener meldt over 2010 een groei van het bedrijfsresultaat - vóór bijzondere posten - van 9 procent naar 62,3 miljoen euro. De totale omzet echter daalde, eveneens met 9 procent, naar 531,4 miljoen euro. De bijzondere posten bestaan uit een door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) opgelegde boete van 20 miljoen euro voor activiteiten in Zeeuws-Vlaanderen en het verlieslatende en omstreden De Pers-contract ter waarde van 63 miljoen. Wegener bestrijdt de NMa-boete overigens nog.

Advertenties
De netto schuldpositie van het bedrijf verbeterde van 117 miljoen naar 88,3 miljoen euro. De advertentiemarkt blijft zwak, aldus Wegener. "Na het slechte jaar 2009 bleef de advertentieomzet onder druk staan. De eerste tekenen van herstel van de economie in de loop van 2010 hebben geen effect gehad op de advertentieomzet." Wegener wijt dat aan een negatief consumentenvertrouwen en een verslechterd economisch klimaat door een regeringscrisis en aangekondigde bezuinigingen. Door de economische situatie werd minder geadverteerd in de segementen arbeidsmarkt en onroerend goed. "De in 2009 ingezette daling van de advertentieomzet van zowel de dagbladen als de huis-aan-huiskranten zette zich in 2010 voort", concludeert Wegener.

Besparingen
De kostenbesparingsprogramma's, waarbij 120 voltijdbanen werden geschrapt, hebben het bedrijf over 2010 zo'n 60 miljoen euro bespaard. De eerder genoemde bijzondere posten leveren een nettoverlies op van 32,6 miljoen euro. Zonder die extra kosten zou Wegener een nettowinst hebben behaald van 39,6 miljoen euro.

In 2010 zijn de eerste vervolgstappen gezet om Wegener om te vormen tot een crossmediaal contentbedrijf. Deze veranderingen zijn met name gericht op de frontoffices, waarin redacties en advertentieverkoop moeten transformeren van mono- naar een crossmediale inrichting. Diverse zogenoemde Taskforces hebben plannen daartoe uitgewerkt. Voor zowel journalisten als verkoopmedewerkers zijn opleidingsprogramma's ingesteld. In 2011 zal het transformatieproces zijn beslag gaan krijgen, aldus de uitgeverij.