Gemeente Gennep


Persberichten

Gennep optimaliseert peuterspeelzaalwerk
De gemeente Gennep en exploitant van peuterspeelzalen KION trekken samen op om de voorziening te optimaliseren. In 2011 worden de openingstijden verruimd en wordt het peuterspeelzaalwerk ondergebracht onder de werking van de Wet kinderopvang. Daarnaast wordt het peuterspeelzaalwerk in Gennep met ingang van 1 januari 2013 toegekend via een openbare aanbesteding. Daarmee sluit de gemeente aan op het inkoop- en aanbestedingsbeleid.

Pakket aan maatregelen
De gemeente neemt dit jaar samen met KION enkele maatregelen om de opvang te optimaliseren. De openingstijden worden verruimd, zodat deze beter aansluiten op de schooltijden van het basisonderwijs. Ook worden de peuterspeelzalen in de gemeente Gennep in de loop van het jaar ondergebracht onder de werking van de Wet kinderopvang (Wk). De opvang moet dan aan strenge(re) kwaliteitseisen voldoen. Via deze voorziening kunnen ouders aanspraak maken op een financiële bijdrage voor de kinderopvang; dit ontlast de gemeentelijke subsidie en maakt het mogelijk in alle kerkdorpen een aanbod te behouden. Vanaf 2013 wordt het peuterspeelzaalwerk via een openbare aanbesteding gegund. Dit leidt tot een doelmatige en transparante wijze van zaken doen met marktpartijen

Inspelen op de ontwikkelingen
Met de maatregelen speelt de gemeente in op de ontwikkelingen rondom peuterspeelzaalwerk. In de gemeentelijke meerjarenbegroting 2011-2014 is rekening gehouden met een jaarlijkse vermindering van 5% van de subsidie. Tegenover deze bezuiniging staat dat er steeds meer verwacht wordt van peuterspeelzaalwerk, zoals goede begeleiding van kinderen met een (taal)achterstand en nauwe samenwerking met andere instanties als Jeugdgezondheidszorg. De maatregelen passen binnen het beleid `Samen sterk in peuterspeelzaalwerk'. Doel van dit beleid is om in Gennep peuterspeelzaalwerk aan te bieden dat kwalitatief verantwoord, haalbaar én betaalbaar is.