Provincie Noord-Holland

Definitief ontwerp Dreef

16 maart 2011 -

Op 15 maart hebben Gedeputeerde Staten het definitieve verbouwplan voor het kantoor van de provincie aan de Dreef vastgesteld.

Daarmee is een belangrijke stap gezet om, na het gebouw Houtplein, ook het gebouw grenzend aan Paviljoen Welgelegen en de daarnaast gelegen Dokterswoning een flinke opknapbeurt te geven.

In november 2009 was het voorlopig ontwerp voor de Dreef al vastgesteld. Ten opzichte van dat voorlopig ontwerp zijn er een paar in het oog springende wijzigingen:

* Een nieuw te bouwen villa, op de plaats waar vroeger de gebouwen B en C stonden, komt er niet.

* De golvende glazen gevel aan de achterzijde van gebouw A krijgt een zonneluifel om te zorgen voor een goed leefklimaat binnen in het gebouw.

* In plaats van een enkellaagse ondergrondse parkeergarage voor eigen gebruik komt er een dubbellaagse parkeergarage, die de provincie samen met de gemeente Haarlem ontwikkelt.

Wat niet veranderd is, is de ambitie op het gebied van duurzaamheid. In het voorlopig ontwerp waren al veel energiebesparende maatregelen voorzien en dat is in de huidige plannen niet veranderd. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan de ambitie om een klimaatneutrale organisatie te worden.

Klimaatneutrale organisatie
In het Actieprogramma Klimaat 2007-2011 heeft de provincie het doel gesteld een klimaatneutrale organisatie te worden. De focus van dit programma ligt vooral op het reduceren van de CO2-uitstoot. Naast het overstappen op groene stroom is duurzame huisvesting één van de grote stappen die Noord-Holland zet in de richting van een klimaatneutrale organisatie. Hierdoor zal het netto verbruik van energie (en daarmee de uitstoot van CO2) van de provinciale organisatie aanzienlijk afnemen.

Presentatie ontwerp aan omgeving
Op dinsdag 29 maart a.s. is er een bewonersbijeenkomst over het definitieve ontwerp van het gebouw aan de Dreef (19.30 uur, Carlton Square Hotel). De architect zal het ontwerp presenteren en er is ruimte voor vragen en opmerkingen.