Belgische Federale Overheid


Belgen kunnen met Belgische Airbus Japan verlaten

Datum: 16 maart 2011

Op voorstel van Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere werd gisteren op de kern beslist een Airbus A330 van het Belgisch leger naar Japan te sturen.

Minister Vanackere en minister van Defensie De Crem melden dat het toestel morgen donderdag aankomt in Seoel (Zuid-Korea). In de mate dat commerciële vluchten vanuit Japan ontoereikende capaciteit bieden wil ons land met een extra toestel van Defensie bijkomend transport aanbieden aan onze landgenoten.

Gezien de zorgwekkende toestand in de Fukushima kerncentrale raadt Buitenlandse Zaken landgenoten in Japan aan het land te verlaten indien hun aanwezigheid daar niet essentieel is.

De precieze timing en route van het toestel kan nog variëren in functie van de omstandigheden. Een eerste vlucht met Belgen uit Japan wordt voorzien met vertrek vanuit een luchthaven in de buurt van Tokio ten vroegste in de loop van vrijdagnamiddag 18 maart. Belgen in Japan die wensen te vertrekken met deze vlucht van de A330 worden verzocht zich kenbaar te maken bij de ambassade in Tokio, telefonisch of via het mailadres Tokyo@diplobel.fed.be. Meerdere vluchten tussen Tokio en Seoel zullen moeten toelaten dat alle landgenoten die dit wensen Japan verlaten. Een consulaire ploeg met medewerkers van Buitenlandse Zaken zal met de Airbus meereizen om de inscheping van onze landgenoten te vergemakkelijken.