Gerechtelijke organisatie

ZZP-ers kunnen zich tot de commissie Asscher-Vonk wenden

Utrecht, 16 maart 2011 - De Centrale Raad van Beroep stelt in lopende (hoger)beroepsprocedures ZZP-ers in de gelegenheid kenbaar te maken of zij een advies van de commissie onder voorzitterschap van prof. mr. Asscher-Vonk willen.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

In 2010 heeft de Centrale Raad van Beroep gewacht met de behandeling van ruim 130 procedures van zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers). Het Uitvoeringsorgaan werknemersverzekeringen (Uwv) was namelijk begonnen met een nieuwe beoordeling van die zaken. Het gaat om ZZP-ers die vanuit de Werkloosheidswet (WW) als zelfstandige zijn gestart en die later zijn geconfronteerd met een herziening van hun WW-uitkering, een terugvordering of een boete.

Voor de zaken waarin geen (hoger) beroep is ingesteld en die dus niet bij de rechter liggen, heeft het Uwv een adviescommissie onder voorzitterschap van prof. mr. Asscher-Vonk ingesteld. De commissie-Asscher-Vonk adviseert het Uwv in die zaken over de afgewezen verzoeken van ZZP-ers.

Om te voorkomen dat ZZP-ers die wel (hoger) beroep hebben ingesteld in een ongunstiger positie worden gebracht, heeft de Centrale Raad van Beroep in een uitspraak van 15 maart 2011 bepaald dat de bestuursrechter ook in lopende (hoger)beroepsprocedures ZZP-ers in de gelegenheid stelt kenbaar te maken of zij een advies van de commissie-Asscher-Vonk wensen. Is dat het geval, dan vraagt de bestuursrechter het Uwv de commissie-Asscher-Vonk in te schakelen en vervolgens een nader standpunt te bepalen. Dat nadere standpunt betrekt de bestuursrechter dan bij zijn uitspraak.

Utrecht, 16 maart 2010

---

----------------------------------
Centrale Raad van Beroep, 15 maart 2011
Zaaknummers 09/1191 WW en 10/5037 WW, LJN BP7501

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Dit is een persbericht op basis van de genoemde uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot Voorlichting en Communicatie, tel: 030 850 21 12.

E-mail: voorlichting.crvb@rechtspraak.nl
Website: www.rechtspraak.nl/Gerechten/CRvB

LJ Nummer

BP7501

Bron: Centrale Raad van Beroep Datum actualiteit: 16 maart 2011