NIeuwsbrief Ronde van Noord-Holland


Onderdeel van het Noord-Hollands Wielerweekend 2011

ALKMAAR, 20110316 -- In het paasweekend zal alweer het 8ste Noord-Hollands Wielerweekend plaatsvinden met tal van wieleractiviteiten. Drie dagen wielersport in Noord-Holland. U kunt zelf fietsen, maar ook als toeschouwer kunt u genoeg zien. Voor ieder wat wils.

Op vrijdagavond 22 april is er in het Sportpaleis Alkmaar een mooi baanprogramma waarover wij u binnenkort meer hopen te vertellen.
Voor de sportievelingen die zelf graag rijden is er op zaterdag 23 april de 39ste Toertocht Ronde van Noord-Holland. Duizenden fietsers kunnen deze dag weer genieten van de prachtige omgeving in Noord-Holland. Voor iedere fietser is er wel een afstand; u kunt kiezen uit 40, 60, 110 en 160 kilometer. Ook kunt u zelf de plaats van start en finish bepalen (Alkmaar, Hoorn (alléén 110 en 160 km) en Oostzaan).

Als afsluiting van het Noord-Hollands Wielerweekend wordt op 25 april (tweede paasdag!) de internationale 66ste Ronde van Noord-Holland verreden. Wij verwelkomen op deze dag 25 (inter)nationale ploegen in het hartje van Zaandam die met zo’n 200 renners van start gaan in de oudste wielerklassieker van Nederland. De overwinning van de jubileumronde in 2010 werd na een spannende strijd in de wacht gesleept door Robert Wagner van de Skil-Shimano ploeg. Hij kwam ook in 2008 als eerste aan de finish in Zaandam.


Sponsoring
Zonder hulp van sponsoren is een evenement van dit formaat niet mogelijk. Onze dank gaat dan ook uit naar de sponsoren die het Noord-Hollands Wielerweekend, en in het bijzonder de Ronde van Noord-Holland, weer ondersteunen. Ondanks de moeilijke economische tijden zijn zij ons trouw gebleven en kan de ronde ook dit jaar gewoon doorgaan. De organisatie is hen hiervoor zeer erkentelijk.


Veel plaatselijke activiteiten in de provincie Noord-Holland
Het Noord-Hollands Wielerweekend is een feest waarbij topsport rechtstreeks wordt gekoppeld aan breedtesport. In tal van gemeenten vinden in het weekend sportieve activiteiten en demonstraties plaats, waaraan iedereen gratis kan meedoen. In Alkmaar worden op maandag tal van sportactiviteiten georganiseerd en dat geldt eveneens voor Medemblik, waar sporters - net zoals vorig jaar – gebruik kunnen maken van de skeelerbaan.


Ook in Oostzaan is men na de positieve ervaringen in 2009 en 2010 al druk bezig met de voorbereiding van feestelijke activiteiten en optredens. Het centrum van Schagen tenslotte staat als vanouds garant voor veel gezelligheid.


Start en finish in Zaandam
In Zaandam, de start en finishplaats van de Ronde van Noord-Holland, zijn de winkels geopend. Om 12.01 uur start de 66ste Ronde van Noord-Holland op de Beatrixbrug. Daarna is er traditiegetrouw een feestelijk afwachtingsprogramma in het centrum. Er zijn activiteiten voor jong en oud en na het vertrek van de renners volgen er ondermeer een wielerwedstrijd voor dames over 50 km, sportklasse over 50 km en een spectaculaire Rabo Dikke Banden Race voor jongens en meisjes van 8 t/m12 jaar. De finish van de Ronde van Noord-Holland zal tussen 17.00 en 17.45 uur plaatsvinden op de Beatrixbrug in het hartje van Zaandam.


Route van 2011
Wegens veiligheidsredenen en wegwerkzaamheden in een aantal plaatsen van doorkomst is de route drastisch gewijzigd. Onze parcoursbouwers hebben er de handen aan vol. Na intensief overleg met de diverse gemeenten van doorkomst, politie en provincie is de route nu zo goed als rond.


Na het vertrek in het centrum van Zaandam gaat het peloton via de Provincialeweg N203, naar Industrieterrein Westerspoor. De renners vervolgen hun weg naar Buitenhuizen om over de Provincialeweg N246 via Westzaan naar Graft-De Rijp te gaan. In Alkmaar is er een kleine omloop en wordt er tweemaal gesprint in Zevenhuizen ter hoogte van Drink en Eethuis ‘De 13 Balcken’. Vanuit Alkmaar vervolgt het peloton zijn weg via de Westfriesedijk naar Schagen. Ook hier is een plaatselijke omloop en wordt er tweemaal gesprint in de Nieuwstraat, ter hoogte van de Rabobank.


Via Niedorp, Anna Paulowna en de Wieringermeer doet het peloton vervolgens Medemblik aan. Op de Kaasmarkt is de vijfde  Rabobankpremiesprint. Wervershoof en Andijk worden gepasseerd voordat het peloton Enkhuizen aandoet, waar gesprint wordt op de Paktuinen.


In Hoorn is de zevende en achtste Rabobankpremiesprint op de Gedempte Turfhaven.


Hierna volgt een nieuw stuk route. Via de IJsselmeerdijk rijden de renners naar de gemeenten Zeevang, Schardam, Warder, Middelie en Edam. Via het Zeevangsdijkje bereiken de ploegen uiteindelijk Purmerend. Op de Koemarkt vinden er twee sprintmomenten plaats. Via Landsmeer en Purmerland gaat de route naar Oostzaan waar de renners sprinten in de Kerkbuurt.


Bij de wijk Poelenburg in Zaandam komt de finale in zicht. Het peloton moet dan de laatste 15 km afleggen. Eerst komen de renners nog eenmaal over de finish op de Beatrixbrug voor de laatste Rabobankpremiesprint en aansluitend vindt er nog een plaatselijke omloop plaats. Het peloton finisht tussen 17.00 uur en 17.45 uur.


Organisatie Ronde van Noord-Holland
De afgelopen periode is ons comité uitgebreid met een aantal nieuwe stafmedewerkers. Juist omdat het evenement ieder jaar groeit proberen wij de taken beter te verdelen en daarmee de continuïteit van de ronde te waarborgen. We zijn dan ook erg blij met de inbreng van Joke Runeman, Rinus Buijvoets en Nico van ’t Hof.  

Vrijwilligers gezocht
Ieder jaar worden er zwaardere eisen gesteld aan het organiseren van een evenement. De Ronde van Noord-Holland kan al rekenen op de hulp van een grote groep trouwe vrijwilligers, maar… er zijn meer mensen nodig. Wilt u ’s morgens en/of ’s middags helpen bij de op- en afbouw van het parcours of bent u ’s middags beschikbaar voor de begeleiding van de afwachtingswedstrijden en de finale? Meldt u zich dan per email aan bij:
monique@van-gent.com  of via onze internetsite: www.nh-wielerweekend.nl

Ik ontmoet u graag tijdens de activiteiten van het Noord-Hollands Wielerweekend! 


Met sportieve groet,

Tom van Roon,
Voorzitter Stichting Ronde van Noord-Holland





Ingezonden persbericht