Ingezonden persbericht


Persbericht:
Jonge Socialisten: Kies voor links college!

De collegevorming in de Provinciale Staten van Groningen is in volle gang, de PvdA heeft hierin als grootste partij met 12 zetels het voortouw. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar het meest genoemd zijn een links college (PvdA, SP, GroenLinks en/of D66 en ChristenUnie) of Paars-Plus (PvdA, VVD, GroenLinks en D66). Nu een links college mogelijk is, vinden de Jonge Socialisten, afdeling Groningen (JS) dat de PvdA het aan haar stand verplicht is te kiezen voor een links college in de Staten. Deze combinatie kan rekenen op een ruime meerderheid van 24 zetels in de Provinciale Staten, waarbij het sociale gezicht gewaarborgd blijft in Groningen.

De campagne met veel aandacht voor landelijke thema's liet duidelijk zien dat er grote verschillen bestaan tussen de PvdA en de VVD. De VVD staat een hard en asociaal bezuinigingsbeleid voor, terwijl de PvdA samen met andere linkse partijen ervoor kiest om sociaal te bezuinigen en de zwakkeren in de samenleving te sparen. Groningen heeft duidelijk gekozen voor de laatste variant. Een coalitie in de Staten met de SP ligt dan ook meer voor de hand dan met de kampioen 'asociaal bezuinigen' VVD. Met de huidige regering van VVD, CDA en PVV is het voor Groningen een uitgelezen kans om te laten zien hoe het anders kan. De landelijke oppositiepartijen vochten afgelopen campagne al hand in hand met elkaar tegen de asociale bezuinigingen die dit kabinet erdoor probeert te krijgen. Juist in een coalitie met linkse partijen kan er doorborduurt worden op dit verzet. Door de VVD wordt er steeds op gewezen dat een band met Den Haag belangrijk is. Stad heeft al jaren een links college en ondervindt geen moeilijkheden om ingangen te vinden in Den Haag. Gelet op de perikelen rond het Forum en de N361 is het misschien zelfs beter om de banden met Stad aan te halen in plaats van de banden met Den Haag. 'Onze huidige man in Den Haag', staatssecretaris voor Landbouw Bleker (CDA), heeft nu al de provincie meer slecht nieuws heeft gebracht dan goed nieuws. Kijk bijvoorbeeld naar de gelden voor natuurontwikkeling. Wat leveren nauwe banden met Den Haag dan op?

De linkse partijen zullen in de Staten wel eensgezind moeten zijn. Vaak worden de verschillen tussen bijvoorbeeld de PvdA en de SP benadrukt, terwijl zij qua maatschappijvisie juist veel dichter bij elkaar liggen dan PvdA en VVD. De PvdA en de SP verafschuwen beide de kille Haagse winter en willen in de provincie een sociaal geluid laten horen, bijvoorbeeld wat betreft de krimpaanpak. Gezien de verkiezingsuitslag en het huidig politieke klimaat is het voor de JS daarom een uitgemaakte zaak dat de PvdA kiest voor een links college!