Ingezonden persbericht


Maastricht wederom bedolven onder culturele confetti: tijdenstefaf festival

De kracht van kunst

16 t/m 27 maart

De vierde editie van het tijdenstefaf festival laat de kracht van kunst zien. Het Theater aan het Vrijthof programmeert sinds enige jaren speciale en bijzondere voorstellingen rondom TEFAF. Vanaf 2008 gebeurt dit onder de noemer tijdenstefaf festival. Het festival biedt de bezoekers van TEFAF, alsmede de inwoners van Maastricht en de Euregio Maas-Rijn een breed palet van concerten, internationale theaterproducties en speciale tentoonstellingen.

TEFAF, The European Fine Art Fair, is een van de grootste kunstbeurzen in Europa. Elk jaar komen handelaars, verzamelaars en kunstliefhebbers naar Maastricht. De internationale kunstbeurs TEFAF, die dit jaar plaatsvindt van 18 t/m 27 maart, is dé ideale gelegenheid om een kwalitatief hoogwaardige culturele programmering samen te stellen.

Kortom, geniet van TEFAF en ontdek de cultuur in Maastricht, kandidaat voor Culturele Hoofdstad van Europa 2018! Het tijdenstefaf festival 2011 vindt plaats van 16 maart t/m 27 maart. Kaartverkoop en reservering: UITbalie +31 (0) 43 3505555 / www.theateraanhetvrijthof.nl of via VVV Maastricht +31 (0) 43 3280808 > www.tijdenstefaf.nl en de mobiele website www.maastrichtmap.nl (rubriek TEFAF)

Kijk voor een compleet overzicht van alle actviteiten tijdens TEFAF op de VVV Maastricht website . Sprookjesopera Barbe Bleue van Opera Zuid

18 & 20 maart

Op vrijdag 18 en zondag 20 maart voeren Opera Zuid en het Limburgs Symfonie Orkest de productie 'Barbe-Bleue' van Jacques Offenbach uit in het Theater aan het Vrijthof. Deze opera is een vrolijke familievoorstelling voor iedereen vanaf 11 jaar over giftige dames, troonopvolging en huwelijken. Het is een parodie op het bekende sprookje 'Blauwbaard' van Charles Perrault.

Vrijdag 18 (première) 20.15 uur | Zondag 20 maart 14.00 uur (matinee) Theater aan het Vrijthof | prijs ¤37,50 (cjp/60+ ¤ ¤ 33,75) Op zondag 20 maart: kinderen ¤12,50 | Frans gezongen met Nederlandse boventiteling | www.operazuid.nl Ballet National de Marseille: Métamorphoses

22 & 23 maart

Met steun van de Stichting Cultuur en Bedrijf is het vermaarde Franse klassieke balletgezelschap Ballet National de Marseille in Maastricht te zien met Métamorphoses, een choreografie van Frédéric Flamand. In 2007 ging dit stuk in wereldpremière in de stad Luxemburg, die toen Culturele Hoofdstad van Europa was.

Flamand baseerde zich in zijn choreografie op het gelijknamige epos van Ovidius, een van de belangrijkste werken uit de klassieke Romeinse literatuur. De dichter schetst hierin het leven van enkele klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren die alle een dramatische gedaanteverwisseling ondergaan. Aan het eind van het werk geeft hij hiervoor een filosofische onderbouwing door, bij monde van Pythagoras, te stellen dat alles eeuwig verandert. Alles in de kosmos is continu in beweging. Niets blijft gelijk, maar ook niets gaat volledig te gronde. Flamand en zijn Braziliaanse ontwerpers, de gebroeders Campana, geven dit vorm met tal van kleuren en objecten, waarbij onder meer tredmolens en hoepels het idee van de permanente beweging uitbeelden.

Dinsdag 22 (extra kaarten beschikbaar) 20.30 uur | Woensdag 23 maart 20.15 uur Theater aan het Vrijthof | prijs ¤30,00 (cjp/60+ ¤ 27,00) | choreografie Frédéric Flamand | vormgeving, decor en kostuums Humberto en Fernando Campana | www.ballet-de-marseille.com Met dank aan Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht. Amati Ensemble: Violins of Hope

24 maart

Het Amati Kamerorkest brengt in haar TEFAF concert 2011 twaalf violen, ieder met een eigen triest verleden, tot leven en tot klinken. De oorspronkelijke eigenaren zijn alle vermoord in concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. De Israëlische vioolbouwer Amnon Weinstein vond twaalf violen die de Holocaust hebben overleefd. Hij deed er jaren over maar nu zijn ze allemaal gerestaureerd. Tijdens dit concert zullen ze voor het eerst samen in harmonie klinken. Het Amati Kamerorkest onder leiding van Gil Sharon presenteert en bespeelt de Violins of Hope in een bijzonder programma..

Donderdag 24 maart

Tijd 20.15 uur | Theater aan het Vrijthof | Prijs ¤35,00 | www.amati-ensemble.nl Lazarus: Kunstwe(TM)k

24 maart

Een toepasselijke vraag ten tijde van TEFAF: wat is kunst? En waarom hebben kunstkenners al binnen tien seconden hun oordeel klaar, om er daarna niet meer van af te wijken? Lazarus gaat op zoek naar authenticiteit en de leugenachtigheid van hen die hun leven wijden aan de kunst. Ben je een kunstenaar als je een dienaar van de schoonheid bent? Of als je zegt kunstenaar te zijn? 'Lazarus laat zien wat er onder het laagje vernis van de mens zit', schreef De Standaard. Van en met Joris Van den Brande, Günther Lesage, Pieter Genard en Dominique Collet.

Donderdag 24 maart

Tijd 20.30 uur | Theater aan het Vrijthof | Prijs ¤ 12,50| www.lazarusvzw.be Jazz Masters Maastricht

25 & 26 maart

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart speelt zich het Jazz Maastricht Masters festival af in het Theater aan het Vrijthof. Naast artiesten uit de wereldtop en Euregionale top is er aandacht voor films, expositie, licht- en bloemkunstenaars. Met vijf podia, een gewaagd programma en namen als Bettye LaVette, Bobby McFerrin, James Hunter en Wolfgang Muthspiel & Ayden Esen Duo wordt de reputatie van de 'Masters' als gewaagd en verfrissend festival bevestigd. Zoals altijd zijn de verborgen parels te ontdekken op de kleine podia. (Foto: Bobby McFerrin)

Vrijdag 25 en zaterdag 26 maart

Tijd 20.30 uur | Theater aan het Vrijthof | prijs ¤35,00 (passe partout ¤ 55,00) | www.jazzmaastricht.com Nog meer klanken van dans en muziek

Gedurende het tijdenstefaf festival passeren traditiegetrouw genoeg klanken van dans en muziek de revue. Naast het Amati ensemble, Jazz Maastricht Masters en het Franse klassieke balletgezelschap Ballet National de Marseille ....

..brengen zeven Brusselse jongeren met Congolese roots op vrijdag 18 maart met Staff Des Leaders - Global Culture Night een vrolijke, opzwepende mix van soukous, rumba en afrobeat. Ze bereikten een eerste artistieke hoogtepunt toen ze in de eigen Brusselse Matongé-wijk het voorprogramma mochten verzorgen van Zaiko Langa Langa, Congo's populairste groep aller tijden. Enthousiasme en plezier verzekerd, zowel vóór als op het podium. Tijd 20.00 uur | Muziekgieterij | prijs ¤12,00 | www.sg.unimaas.nl

..presenteert componist en regisseur Arnoud Noordegraaf op zaterdag 19 maart in AINSI met 'A.M.' een multimedia voorstelling voor sopraan, verteller, vijf instrumenten op klanksporen en een imposante video-installatie. Het werk is gebaseerd op de roman After Dark van de veelgeprezen Japanse schrijver Haruki Murakami. De voorstelling speelt zich af gedurende één nacht in Tokyo, in de spookachtige uren tussen middernacht en zonsopgang. De verhaallijnen van twee zusters, een trombonestudent, een zakenman en een bordeelhoudster lopen parallel aan elkaar in een hypnotiserende verteltrant. A.M. is tegelijk een ruimtelijke installatie, waarin decor en publieksruimte zijn versmolten. Tijd 20.30 uur | AINSI | prijs ¤ 14,00 | www.introinsitu.nl & www.arnoudnoordegraaf.nl

....staat Collegium Vocale Gent op zaterdag 19 maart met Oudemuziek 10/11 'stil' bij de grootste muzikale tovenaar van de Renaissance: Josquin én zijn Missa de Beata Virgine, zijn mooiste en meest bijzondere mis. Ook de motetten in dit programma zijn gewijd aan Maria en etaleren alle hoogstandjes waarmee Josquin zijn tijdgenoten verblufte. Deze muziek is in de allerbeste handen bij maestro Herreweghe. Tijd 20.15 uur | Onze Lieve Vrouwebasiliek | prijs ¤ 25,00 | www.oudemuziek.nl & www.collegiumvocale.com Bonnefanten museum: Schatten uit Moskou

Tijdens TEFAF toont Het Bonnefantenmuseum naast de permanente tentoonstelling Augenspiel (selectie topstukken uit de collectie oude, moderne en hedendaagse kunst), de tentoonstelling BACA (Biennial Award Contemporary Art): Francis Als en de tentoonstelling Wintertuin (selectie topstukken collectie MAMAC Luik) de bijzondere expositie 'Schatten uit Moskou'.

Schatten uit Moskou

De tentoonstelling Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum toont van 18 maart tot 19 juni de 90 beste Hollandse tekeningen uit de zeventiende eeuw uit de collectie van het Pushkin Museum. Hiermee is het Bonnefantenmuseum de eerste plaats in anderhalve eeuw waar deze werken in zulke groten getale buiten Rusland te zien zullen zijn. Schatten uit Moskou biedt een chronologisch en thematisch overzicht van de Hollandse tekenkunst uit de 17de eeuw. Getoond worden tekeningen van onmiskenbare grootheden als Rembrandt, Abraham Bloemaert en Adriaen van Ostade. De tentoonstelling omvat tekeningen van geboren Hollanders, maar ook van kunstenaars van elders die hun heil zochten in het 17de eeuwse artistieke middelpunt, zoals Gerard de Lairesse uit Luik. (Foto: Jan Victors - Vrouw die pannenkoeken bakt ( de 'keuken in het huis van Rembrandt')

Bonnefantenmuseum - Avenue Céramique 250 - di-zo, 11:00 - 17:00 - www.bonnefanten.nl Marres presenteert Madame Realism

12 maart t/m 5 juni 2011

Als onderdeel van het programma over de Avant-garde presenteert Marres in maart 2011 onder de titel Madame Realism*, een groepstentoonstelling waarin het interieur opnieuw centraal staat. Madame Realisme toont werk van alleen vrouwelijke kunstenaars in de stijlkamers van Marres. Balancerend tussen de privacy van een interieur en de publiciteit van een tentoonstelling. De werken in de tentoonstelling zullen ingaan op verschillende thema's als: de vrouwelijke dandy, zichtbare en onzichtbare rolpatronen, de politieke implicaties van design en reflecties op het interieur als sociale kritiek. (Foto: Amelie von Wullfen - Form und Grund)

Marres - Capucijnenstraat 98 - wo-zo 12:00 - 17:00 - www.marres.org NAiM/Bureau Europa: Club Céramique

t/m 27 maart

De laatste gebouwen van het stedenbouwkundige plan Céramique in Maastricht, van de architecten Charles Vandenhove en Christian Kieckens, zijn onlangs opgeleverd. Reden voor NAiM/Bureau Europa, zelf één van die bewoners, om aandacht te besteden aan Céramique en de benedenzaal te transformeren naar een clubhuis, getiteld 'Club Céramique'. Met Club Ceramique wil NAiM / Bureau Europa de toenmalige idealen, de huidige realiteit en de veranderende beeldvorming van dit stadsdeel inzichtelijk maken. Niet alleen voor de bewoners zelf, maar ook omdat dit masterplan als een internationaal schoolvoorbeeld fungeert voor stedelijke vernieuwing. Grote foto's van diverse interieurs, samen met de inwoners van Ceramique, worden getoond. Op deze manier geeft Club Ceramique een kijkje achter de gevels van de moderne gebouwen.

NAiM/Bureau Europa - Avenue Céramique 250 - di-zo, 11:00 - 17:00 - www.bureau-europa.nl Theater aan het Vrijthof toont...

Theater aan het Vrijthof huisvest tijdens het festival niet alleen dans, theater en muziek. Bezoekers kunnen hier ook een drietal tentoonstellingen bewonderen. In Theater aan het Vrijthof is tevens het Heilige Huisje 'Het Zwarte Kruis van Wyck' (als onderdeel van het MABP / Religies & Rituelen programma ) te bewonderen.

Violins of Hope
De verhalen van de 'Violins of Hope' worden geïllustreerd in een fototentoonstelling door Lucille Reyboz van de Blue Press Agency. Deze fotografische tentoonstelling toont het resultaat van meer dan 10 jaar toegewijd onderzoek en vakmanschap. Hoewel ze een triest verhaal vertellen tonen de 'Violins of Hope' ook de schoonheid van de muziek, de vreugde van het leven, het plezier van het liefhebben en delen. Ze zijn er om ons eraan te herinneren dat kunst en cultuur ons hoop en vrede leveren.

VJ Judocus
VJ Judocus uit Soest blinkt uit met een uitzonderlijk creativiteit van visuele projecties. Hij transformeert ruimtes naar een dynamische driedimensionale kijkervaring. Met behulp van de tijdloosheid van handgeschilderd dia's, bewegende objecten en vele projectoren transformeert hij het theater in een dynamische driedimensionale ervaring.

De Bloemenkamer
Een mysterieuze wereld van bloemen en planten lijken bezit te hebben genomen van het theater. Al wandelen door deze jungle kom je uiteindelijk in een kamer van Alice in Wonderland. Een prachtige collectie van bloemen, planten en andere natuurlijke bezienswaardigheden, uitgekozen door de kunstenaar Stefan Cools, toont een 18de-eeuwse kast.

Theater aan het Vrijthof - Vrijthof 47 - ma-za, 12:00 - 18:00 en een uur voor elke voorstelling - www.theateraanhetvrijthof.nl Programma tijdenstefaf festival

Theater

Vrijdag 18 maart 20:00 uur | Global Culture Night: Staff Des Leaders | Muziekgieterij Vrijdag18 maart 20:15 uur | Opening night Opera Zuid: Barbe-Bleue | Theater a/h Vrijthof Zaterdag 19 maart 20:15 uur | Oudemuziek 10/11: Collegium Vocale Gent | O.L. Vrouwebasiliek Zaterdag19 maart20:30 uur | Intro in situ: Arnoud Noordegraaf | A.M. | AINSI Zondag 20 maart 14:00 uur | Matinee Opera Zuid: Barbe Bleue | Theater a/h Vrijthof Dinsdag 22 maart 20:30 uur | Ballet National de Marseille: Métamorphoses | Theater a/h Vrijthof Woensdag 23 maart 20:15 uur | Ballet National de Marseille: Métamorphoses | Theater a/h Vrijthof Donderdag 24 maart 20:15 uur | Amati Ensemble: Violins of Hope | Theater a/h Vrijthof Donderdag 24 maart 20:15 uur | Lazarus: Kunstwe®k | Theater a/h Vrijthof Vrijdag 25 maart 20:30 uur | Jazz Maastricht Masters | Theater a/h Vrijthof Zaterdag 26 maart 20:30 uur | Jazz Maastricht Masters | Theater a/h Vrijthof

Expo

Theater aan het Vrijthof:

- Fototentoonstelling Violins of Hope

- Fototentoonstelling Jos L. Knaepen

- Licht in Theater aan het Vrijthof | VJ Judocus van Soest
- De Bloemenkamer | Stefan Cools
Bonnefantenmuseum:

- Schatten van Moskow |Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum
- BACA 2010: Francis Als

- Wintertuin |selectie topstukken collectie MAMAC Luik Marres: Madame Realism
NAiM/Bureau: Club Céramique

tijdenstefaf festival is een initiatief van Theater aan het Vrijthof in samenwerking met Bonnefantenmuseum, NAiM/Bureau Europa, Marres, Jazz Maastricht, Opera Zuid en Amati-Ensemble. Kijk voor de laatste informatie op: www.tijdenstefaf.nl Kaartverkoop en reservering: UITbalie +31 (0) 43 3505555 / www.theateraanhetvrijthof.nl of via VVV Maastricht +31 (0) 43 3280808