Bonnefanten Museum Maastricht

Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum

17.03 - 12.06.2011 - Tijdens TEFAF 2011

De tentoonstelling Schatten uit Moskou toont de 90 beste (voornamelijk) Hollandse tekeningen uit de zeventiende eeuw uit de collectie van het Pushkin Museum in Moskou. Hiermee is het Bonnefantenmuseum de eerste locatie sinds anderhalve eeuw waar deze werken in zo groten getale buiten Rusland te zien zullen zijn.

De tentoonstelling biedt een chronologisch en thematisch overzicht van de Hollandse tekenkunst van de 17de eeuw. Ze omvat tekeningen van onder meer Rembrandt, Abraham Bloemaert en Adriaen van Ostade. Verder zijn er tekeningen te zien van geboren Hollanders maar ook van kunstenaars van elders die hun heil zochten in het 17de eeuwse artistieke middelpunt , zoals Gerard de Lairesse uit Luik en Gerard ter Borch uit Zwolle.

In de objectkeuze heeft de samensteller zich eerst en vooral laten leiden door de kwaliteit van de kunstwerken en daarbinnen gestreefd naar diversiteit van thema's, compositie en functie. Zo zullen er schetsen te zien zijn naast volledig uitgewerkte figuur- en compositiestudies. Zodoende geeft de tentoonstelling een schitterend en bovendien tot op heden nauwelijks gekend overzicht van de Hollandse tekenkunst van de Gouden eeuw en bovendien, een blik op de Russische verzamelgeschiedenis van Nederlandse kunst.

De tentoonstelling wordt vergezeld door de zeer omvangrijke wetenschappelijke catalogus: The Pushkin State Museum of Fine Arts - Netherlandish, Flemish and Dutch Drawings of the XVI-XVIII Centuries, Belgian and Dutch Drawings of the XIX-XX Centuries. Deze werd op initiatief van de Stichting Cultuurinventarisatie (SCI) samen met het Pushkin Museum in Moskou onder leiding van Charles Dumas van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) samengesteld op basis van de reeds bestaande Russische catalogus.

De tentoonstelling is tijdens TEFAF 2011 en TEFAF Paper (18-27 maart) in het Bonnefantenmuseum te bezoeken.

downlaod hier het persbericht als pdf

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!