Stadsdeel Amsterdam-Noord

Datum prijsuitreiking 'meest energieke scholen beloond' verplaatst naar 17 maart

28 februari 2011

Donderdag 17 maart reikt Kees Diepeveen, portefeuillehouder Milieu, in de raadzaal de prijzen uit aan de winnaars van het project Energieke Scholen. Op de drie deelnemende scholen hebben de teams onder begeleiding van de afdeling NME onderzoek verricht naar energiebesparende maatregelen en verbeteringen om het binnenklimaat op hun school gezonder te maken. Zij presenteren dit onderzoek aan de jury en aan elkaar. Er zijn drie prijzen te winnen: energiekste school, energiekste team en energiekste leerling. Tijdens de presentatie verzorgt "Pandemonia'' een theateract over het thema energie.

Het project Energieke Scholen is onderdeel van een landelijke campagne en startte vorig jaar met het Wattcher project op drie scholen. Kinderen hebben toen thuis een tijd lang het energieverbruik opgemeten.

De Poolster, de Biënkorf en de Weidevogel zijn daarna op school doorgegaan met het tweede onderdeel van het project. Per school zijn zes teams onderzoek gaan uitvoeren. Afdeling NME heeft de afgelopen weken de leerlingen op school begeleid bij hun onderzoek naar de volgende onderwerpen:
o Vocht en vieze luchtjes
o Stof, viezigheid en geluid
o Verlichting en zonlicht
o Stekkers en apparaten
o Energieverbruik en schone energie
o Verwarming en isolatie

Bij het onderzoek maakten ze gebruik van eenvoudige scans, een energiemeter en een CO2- meter. Het is de bedoeling dat iedere klas daarna minimaal drie maatregelen selecteert die de leerlingen zelf kunnen uitvoeren en minimaal drie die het schoolbestuur en/of de gemeente op moeten pakken.

Kijk ook op www.energiekescholen.nl en www.noord.amsterdam.nl/nme