Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Hommage aan geestelijk vader van de AMC-kunstcollectie


Met de expositie Eindelijk de vrijheid tegemoet brengt het AMC een eerbetoon aan de onlangs overleden grondlegger van de AMC-kunstcollectie, hoogleraar Chirurgie Pim Brummelkamp. In de Brummelkamp Galerie is tot 17 mei een door de chirurg annex verzamelaar zelf gemaakte keuze te zien uit zijn vele voor het AMC verworven werken. Eindelijk de vrijheid tegemoet wordt op donderdag 17 maart geopend door prof. Marcel Levi, voorzitter van de Raad van Bestuur AMC.


Bij de bouw van het AMC, begin jaren tachtig, was het chirurg Pim Brummelkamp die het initiatief opvatte om de beeldende kunst in het nieuwe academisch ziekenhuis een prominente plaats te geven. Een stukje van zijn ideaal kon hij verwezenlijken dankzij de zogenoemde Rijkspercentageregeling, maar Brummelkamps droom reikte verder. Hij liet zijn oog vallen op het ruim vijftig kilometer lange, saaie gangenstelsel, dat prima bleek te kunnen fungeren als expositieruimte voor kleurrijke en opwekkende schilderkunst. De aanvankelijk bescheiden collectie werd nog in de jaren tachtig uitgebreid met tal van langdurige bruiklenen uit particulier bezit en uit de Beeldende Kunst Regeling.


Gaandeweg kon zo afdeling na afdeling worden verluchtigd met werken uit in totaal vijftien naoorlogse Nederlandse kunststromingen. Daarmee creëerde Brummelkamp een unieke situatie. Al wandelend door de openbare ruimten van het gebouw krijgt de AMC-bezoeker een overzicht van de Nederlandse naoorlogse beeldende kunst zoals geen enkel museum dat te bieden heeft. Een openbare verzameling waarvan dagelijks vele honderden bezoekers, medewerkers en patiënten genieten. De inmiddels uit zesduizend werken bestaande AMC-collectie is van erkend hoge kwaliteit en weerspiegelt nog steeds de voornaamste ontwikkelingen in de hedendaagse Nederlandse beeldende kunst.


Kort voor zijn overlijden maakte Pim Brummelkamp zelf de selectie voor Eindelijk de vrijheid tegemoet. Het illustreert hoezeer hij tot op het laatst met 'zijn' AMC-collectie bezig was. De tentoonstelling biedt een representatief overzicht van het markante tijdperk-Brummelkamp, met werken van Gustave Asselbergs, Jan de Beus, Willy Boers, Bram Bogart, Eugène Brands, Constant, Corneille, Jan Cremer, Paul Damsté, Jef Diederen, Klaas Gubbels, Wim de Haan, Jan Henderikse, Jaap Nanninga, Juul Neumann, Erik Oldenhof, Roger Raveel, Marte Röling, Jan Sierhuis, Wim Strijbosch, Aat Veldhoen, Jaap Wagemaker en Nicolaas Wijnberg.


De opening wordt op donderdag 17 maart om 16.30 uur verricht door de voorzitter van de Raad van Bestuur AMC, prof. Marcel Levi. Daaraan voorafgaand spreken Sabrina Kamstra, hoofd Kunstzaken AMC, en beeldend kunstenaar Jan de Beus.


'Eindelijk de vrijheid tegemoet', een hommage aan Pim Brummelkamp. Tot 17 mei dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur te bezoeken in de AMC Brummelkamp Galerie, locatie D-0 (bij de ingang van het dagcentrum).


Noot voor de redactie (